Yanartaş: een heilige plek, die je waarschijnlijk kent als “Mount Chimaera” (Khimera)

0 Shares
0
0
0

De Turkse Rivièra staat bekend om de vele all-inclusive resorts, maar wist je dat je er ook bijzondere historische plekken kunt ontdekken? Één van die plekken is Yanartaş. Maar waarschijnlijk heb jij nog nooit gehoord van Yanartaş, maar ken je de naam “Mount Chimaera” (Khimera) wél – ook al is het maar vaag?

Er wordt geloofd dat Yanartaş de oude berg Chimaera is, waar het Olympisch vuur voor het eerst werd aangestoken. Overigens behoort de naam “Chimaera” in de Griekse mythologie ook toe aan het wezen dat uit verschillende diersoorten bestaat. Dit wezen heeft het lichaam van een leeuw, maar ook een geitenkop. En de staart eindigt in een slang.

Overigens is niet het wezen, maar de berg Yanartaş, een ander verhaal. Die kun je – tot op de dag van vandaag – nog steeds bewandelen! En dat deed ik dus ook…

Yanartaş en het eeuwigbrandend vuur

Yanartaş heeft een eeuwigbrandend vuur dat veroorzaakt wordt door methaanemissies. Dit vuur, dat in het grote vulkanische gebied nooit dooft, brandt al sinds de oudheid. Het geeft een fantastisch en uniek zicht! Ik had zoiets in ieder geval nog nooit eerder gezien.

Wie de berg Yanartaş wilt bewandelen rijdt eerst richting Yanartaş Milli Parkı en koopt daar een ticket om de berg op te mogen. De route die je aflegt is ongeveer een kilometer. Die route loopt echter wel steil omhoog…

Op de dag dat ik een bezoekje bracht, was het 38 graden. Nu heb ik een redelijke conditie, maar ik had grootse moeite omhoog te komen. Ik denk dat ik er zeker een uur of zelfs anderhalf uur over heb gedaan. Turken zijn een stuk meer getraind in berglopen dan ik, bleek maar weer eens. Die lopen met 38 graden naar boven alsof het niks is, terwijl de meeste toeristen om de 200 meter staan te puffen en hijgen (inclusief ik dus). Verbaas je dan ook vooral niet als je onderweg wordt ingehaald door hordes Turken op slippers, sandalen en zelfs op Crocs. Terwijl jij daar – goed voorbereid – met je wandel- of sportschoenen aangekomen bent.

Maar een vriendelijke glimlach en soms zelfs een helpende hand van de mensen die al op de terugweg zijn, maken alles weer goed.

Yanartaş Lycean Way
De weg omhoog moet beklommen worden.
Yanartaş omhoog
De zon is je gids. Hop, naar boven!

Het uitzicht + de vlammen

Het uitzicht vanaf de ‘vuurrotsen’ is op z’n minst fenomenaal te noemen. Dat mag ook wel na zo’n wandeling omhoog, haha! En dan zijn er nog de vlammen zelf…

De vlammen die uit de berg komen zijn ontstaan door scheuren in een aardgasreservoir die het aardoppervlak bereiken. Deze scheuren zijn ontstaan door aardbevingen. Het vuur, dat ooit krachtiger was, veranderde later in meer vlammen met minder kracht. Het is het meest indrukwekkend om de zwakke vlammen te zien als het donker wordt.

Je kunt het beste je wandeling omhoog aan het einde van de middag starten. Neem voor de zekerheid ook een flesje water mee en een pet. Hoewel er aardig wat beschutting van bomen is, wil je niet het risico lopen hier oververhit te raken. Op de weg omhoog kun je van tijd tot tijd stoppen om te kijken naar de schoonheid van de vallei en naar de kust van Çıralı.

TIP: koop vantevoren marshmellows en satéprikkers (of andere stokjes) om deze mee naar boven te nemen. Zo kun je boven het vuur marshmellows roasten
Uitzicht over Çıralı
Het uitzicht vanaf Yanartaş.
Uitzicht over Çıralı
Uitzicht over zee.
Yanartas Turkije
Ik… een rood gezicht? Welnee, hoe kom je erbij!?
Yanartaş Turkije
Burn baby burn! Disco inferno!
Yanartas vuurberg
Je kunt gewoon langs het vuur wandelen. Sommige rotsen voelen zelfs warm aan.
Yanartas methaangas
Fire in tha hole!

De tempel van Hephaistos

Net aan het begin van waar het vuur zichtbaar wordt, bevinden zich de overblijfselen van de tempel van Hephaestus: de Griekse god die door zijn rol als “smid van de goden” met vuur werd geassocieerd. Hephaistos was de oppergod van de stad Olympos in de Romeinse tijd. In de Griekse mythologie is Hephaistos de lelijke en kreupele zoon van Zeus en Hera. Beschaamd voor het kind gooide Hera hem van de berg Olympos.

Echter, volgens weer een andere legende werd Hephaistos van de berg gegooid en raakte hij gewond door toedoen van Zeus, die boos was op Hephaistos was omdat hij de kant van zijn moeder koos in een ruzie. Daarna hield Hephaistos zich bezig met smeden en richtte hij zich op zichzelf. Hij begon zeer waardevolle wapens en sieraden te maken voor de goden. Uiteindelijk smeedde hij ook een troon voor zijn moeder en bracht deze naar Olympos. Toen Hera op deze troon zat, nam de troon haar gevangen. Pas toen Zeus tussenbeide kwam, liet Hephaestus Hera eindelijk los en daalde hij af van de berg Olympos.

Çıralı – Yanartaş: zo kom je er

Om Yanartaş te bereiken moet je eerst naar Çıralı rijden. Vanaf Antalya heb je het dan over een afstand van ongeveer 82 kilometer. Daar doe je ongeveer anderhalf uur over. De afstand tussen het plaatsje Çıralı en Yanartaş is echter maar 3 kilometer. In Çıralı vind je ook allemaal campings en toeristische winkels + restaurants.

Omhoog gewandeldCombineer Yanartaş met de Olympos Teleferik

Niet ver van Yanartaş vandaag ligt de berg Olympos. Hier kun je de Olympos Teleferik (kabelbaan) naar boven nemen, naar een hoogte van 2365 meter. Dit is een dikke aanrader wat mij betreft! En ideaal om te combineren met je bezoek aan Yanartaş.

Picknicken

Aan de voet van “Mount Chimaera” is een park ingericht met picknicktafels en een winkel waar je wat te drinken en wat snacks kunt kopen.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like