Plus size op reis: 7 tips voor een zorgeloze vakantie

0 Shares
0
0
0

Plus size op reis. Al jaren behoor ik tot deze ‘categorie’. Op mijn zwaarst woog ik 137 kilo en begon ik me flinke zorgen te maken over dat vliegtuigstoeltje en seatbelt extenders. Het meest genânte dat me ooit is overkomen? Geweigerd worden in de snelste achtbaan ter wereld, de Formula Rossa, in Ferrari World Abu Dhabi. En of ik me altijd even lekker heb gevoeld in mijn zwemkleding? Mwah, nee. Niet echt.

Worstel jij nu ook met al die dingen en ga je plus size op reis? Lees dan even verder, want ik heb wat tips voor je. Inmiddels ben ik door een hoop van deze dingen “heen gegroeid” en wil ik niks liever dan jou nu ook in deze groei helpen faciliteren.

Plus size op reis

Laat ik voorop stellen dat de vraag “of plus size zijn wel zo gezond is?” helemaal NIETS te maken heeft met plus size op reis gaan. Je bent nu wie je bent. En dat gaat niet zomaar binnen een dag veranderen, dus je hebt het met jezelf te doen. En dan kan je er maar beter een feestje van maken, toch?

Er zijn heel veel verschillende redenen waarom mensen plus size zijn en daar heeft iedereen een eigen verhaal achter zitten. Wie ben ik, of jij, om daarover te oordelen? We kunnen alleen maar naar onszelf kijken en de relatie met onszelf versterken. En dat is dan ook precies waar dit artikel om gaat. Ik wil namelijk dat jij het superfijn krijgt op reis! Plus size of niet.

Plus size op reis: 7 tips voor een zorgeloze vakantie

1. Mindset

Een groot gedeelte van een zorgeloze vakantie begint bij je mindset. Yep, dat geldt ook voor wanneer je plus size op reis gaat.

Negatieve gedachten die ik bijvoorbeeld voorheen had, en die ik nu heb omgevormd tot constructieve en positieve gedachten…

Ik voel me te dik / niet mooi genoeg om naar [vul in] te gaan.

Ik ben wie ik NU ben en dat gaat niet in een dag veranderen. Waarom zou ik dan slechts dit deel van mezelf mijn geluk VANDAAG in de weg laten zitten?

Ik ben bang dat mensen naar me kijken, negatieve gedachten over mij hebben en/of mij openlijk uitlachen.

De meeste mensen zijn te druk bezig met zichzelf om aan mij denken. En wie een ander opzettelijk belachelijk maakt is zélf nog veel lelijker van binnen.

Andere meiden zien er veel knapper uit dan mij waardoor ik liever hen het podium laat pakken, ik houd me liever een beetje gedeisd.

De meeste mensen zijn te druk bezig met zichzelf om aan mij denken. En wie een ander opzettelijk belachelijk maakt is zélf nog veel lelijker van binnen.

Ik ga niet op de foto hoor, ik haat het om naar mezelf te kijken. Ik “hou niet” op foto’s.

Babe, you got this! Just try another angle. En anders is er altijd nog Photoshop. Geniet gewoon van het moment van op de foto gaan. Als je van binnen straalt, straal je van buiten ook.

2. Neem wat handige ‘reismaatjes’ met je mee

Nee, ik heb het niet over je vrienden. Ik heb het over spullen! Een goed begin is namelijk al het halve werk. Heb je last van schurende benen op reis? Neem dan een Spandex broekje met je mee en/of Smoovall spray.

En heb je een gigantische angst om in het vliegtuig om een seatbelt extender te moeten vragen? Dan kun je ook overwegen om er zelf één te kopen.

Spandex Smoovall
Een Spandex (shapewear) broekje van Zizzi en/of Smoovall huidcontactspray werken ideaal als beschermingsmiddel tegen schurende benen!

3. Kies voor swim wear waar jij je (super)goed in voelt!

Ik moet eerlijk bekennen: ik heb lange tijd alleen tankini’s van de Lidl en de Hema gedragen. Ik gunde het mezelf niet om fatsoenlijk te shoppen, want dat mocht ik pas van mezelf als ik afgevallen was. Wat. Een. Onzin. Ik heb vorig jaar eindelijk eens wél fatsoenlijk gewinkeld en hele leuke bikini’s bij Zizzi besteld.

Een groot voordeel: er zijn steeds meer winkels en webshops die plus size mode aanbieden. Waarom zou je dat dan aan je voorbij laten gaan?

Ik kocht vorig jaar bij  Zizzi een bikini waar ik me zó goed in voel, dat ik direct spijt had dat ik mezelf dit niet veel eerder heb gegund. Echt, mijn tip aan jou is: verwen jezelf. Je bent het waard!

Zizzi Bikini plussize high waist
De plussize high waist bikini die ik bij Zizzi kocht + bikinitop!

4. Eet ‘gewoon’ in het openbaar op reis!

In het buitenland ziet eten er ineens aantrekkelijker uit. Croissants in Parijs. Iskender kebab in Istanbul. Pizza & pasta in Italië. Belgische wafels in Brussel. Je vakantieperiode is een tijd om van te genieten en dat geldt dus ook voor wat je eet.

Ik at lange tijd het liefst niet in het openbaar, omdat ik me schaamde. Weer zoiets achterlijks, want juíst mensen die stiekem eten ontwikkelen op den duur een verstoorde relatie met voedsel. Zo kampte ik bijvoorbeeld – achteraf bezien – jarenlang met een binge eating disorder doordat ik mijn ontbijt en lunch regelmatig oversloeg.

Minder eten of in het geheim eten gaat je niet helpen om je beter te voelen. Eet regelmatig en eet wat je wilt. Geniet tot de max. Je zult zien dat het met die kilo’s echt wel meevalt als je publiekelijk eet ten opzichte van je “oude gewoonten”. En mocht je bang zijn dat mensen wat over je eetgedrag in het openbaar zeggen, lees dan weer even tip 1.

5. Doe ‘gewoon’ mee met sportieve activiteiten

Nog zo’n mindfuck waar mijn brein veel te lang aan vastgehouden heeft, is: “Ik kan niet mee doen met sportieve activiteiten op vakantie want daar ben ik veel te dik voor”. Zélfs toen ik slank was had ik deze gedachte al. Bizar, want hoe tegendraads is dit? Als ik mezelf te dik vind, zou ik dan niet juist méér sportieve activiteiten moeten ondernemen?

“Ja, maar… ik schaam me.”

Dit is echt hét voorbeeld van gesprekken die ik regelmatig met mezelf heb gehad. En ik wil ze jou besparen. Ik ben later namelijk wél gewoon mee gaan doen met sportieve activiteiten en ze behoren tot enkele van de leukste reismomenten die ik tot nu toe heb verzameld. Ik heb nog niet één keer meegemaakt dat iemand naar tegen me deed tijdens een sportieve activiteit. Mensen waren vaak juist erg behulpzaam en enthousiast over dat ik (met ze) meedeed.

6. Vliegen? Jazeker!

Ik las laatst een artikel waarin de voorzitter van de Obesitas vereniging zei dat ze vliegen “verschrikkelijk genânt” vindt. En ja… die vliegtuigstoeltjes zijn krap. En ja… mensen vinden het misschien niet leuk als je naast ze komt te zitten. Maar zo zijn snurkende mensen en jankende baby’s ook geen pretje in het vliegtuig. Of mensen met een lijflucht. Dus geloof me, jij bent echt niet de enige zorg van je medepassagiers. Iedereen die de lucht ingaat hoopt enkele uren later weer veilig – en enigszins uitgerust – aan de grond te staan. Er gaan dus wel duizend gedachten door ieders hoofd, waarvan jij er hooguit één bent. Moet je je daar druk over maken? Ik vind van niet. Ik doe het in ieder geval niet.

Denk je dat je echt helemaal niet in dat vliegtuigstoeltje gaat passen, zelfs niet met een seatbelt extender? Boek dan gewoon twee stoelen of werk eerst aan jezelf en ga later op reis – als jij je er ontzettend rot bij voelt. Begrijp me goed hè, ik zeg dus niet dat je niet op reis mag. Het is alleen zonde als jij met een rotgevoel je vakantie begint. En vliegtuigen ombouwen is nu eenmaal geen optie, dus we hebben het voorlopig met deze wijze van vervoer te doen. Wil je meer ruimte? Boek dan twee stoelen.

De meeste vliegtuigstoeltjes zijn 45 centimeter breed. Niet heel erg comfortabel dus, zeker niet wanneer je “een maatje meer” hebt. Je kunt om een seatbelt extender vragen in het vliegtuig (voor stewards en stewardessen is dit de normaalste zaak van de wereld) of, als je van tevoren bedenkt dat je echt niét in een vliegtuigstoel gaat passen, kun je tegen korting een tweede stoel bijboeken. Dit moet bij de meeste vliegtuigmaatschappijen zelfs, vanaf een bepaald gewicht i.v.m. veiligheid tijdens de vlucht. Het heeft dus helemaal niets met een “anti-dikke-mensen-campagne” of iets dergelijks te maken. Tijdens het opstijgen en landen ben je nu eenmaal verplicht een riem te dragen vanwege de veiligheid aan boord. Joúw veiligheid aan boord. Neem gewoon contact op met de klantenservice van jouw vliegmaatschappij als je een tweede stoel aan wilt vragen. En wees gerust: je bent heus niet de eerste – en zeer zeker niet de laatste die hierom vraagt.

7. Schoonheid is subjectief

Wist je dat ze in sommige landen juist enorm van plus size vrouwen houden? Denk aan de Bahama’s, Trinidad, maar zelfs in Turkije houden de meeste mannen wel van wat “vollere dames”.

En daarbij kun je jezelf afvragen: wil je perfect zijn in dit leven of gelukkig? Ik kan je één ding vertellen: je kunt het niet allebei zijn. En wat is perfectie, anyway? Ik hoorde ooit de quote: “Perfection is the lowest possible life standard. Quit trying to be perfect.”

Mensen die zich gelukkig voelen zijn wat mij betreft het allermooist. Begin je dus vanaf nu op je eigen geluk te focussen; dan begint jouw licht vanzelf meer te stralen!

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like