Pamukkale in de zomer reisblog

Pamukkale in de zomer: aanrader of niet?

0 Shares
0
0
0

Pamukkale in de zomer: aanrader of niet? In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen in Turkije en je bent dan ook zeker niet de enige als je Pamukkale wilt bezoeken.

Pamukkale is één van de bekendste toeristische trekpleisters van Turkije en elk jaar bezoeken zo’n 2 miljoen toeristen toeristen deze plek. Maar is Pamukkale nog net zo mooi als dat het ooit was? Is het nog steeds een bezoekje waard? En wat kun je eigenlijk doen in & rondom Pamukkale?

In dit artikel geef ik je de antwoorden op al die vragen.

Wat is Pamukkale?

Pamukkale is de naam van een natuurfenomeen in Turkije. Het gaat dan specifiek om de kalkterrassen, zichtbaar aan de voet van een berg vlakbij Denizli. Die kalkterrassen hadden volgens de Turken wel iets weg van watten, en daarom hebben ze de naam “Pamukkale” gekregen (wat in het Turks “katoenen kasteel” of “fort van katoen” betekent).

Door het verdampen van heet kalkhoudend thermaalwater uit de bronnen, waaruit nog steeds iedere dag 250 liter koolzuur- en calciumhoudend water stroomt, zijn kalkafzettingen ontstaan.  Van een afstand lijkt het op een besneeuwde berg. En als je dichterbij komt lijken het bevroren watervallen. Het is in ieder geval een bijzonder aanzicht!

De kalkterrassen van Pamukkale behoren tot de mooiste ter wereld. Het natuurfenomeen is sinds 1988, samen met het naastgelegen Hierapolis, geregistreerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat is Pamukkale Turkije

Pamukkale in de zomer Turkije

Pamukkale in de zomer

Wil je Pamukkale in de zomermaanden bezoeken? Ga er dan maar vanuit dat je niet de enige bent. Het nadeel is dan ook dat de kalkterrassen in de zomer zwart zien van de toeristen. En toen ik een bezoek bracht aan Pamukkale (in augustus 2022) was ook het prachtige turquoise water in de travertijnen verdwenen. De kalkterrassen waren gortdroog – en weinig wit.

Met 36 graden liep ik vanaf de toegangspoort van Hierapolis naar de kalkterrassen. Ik hoopte nog stiekem op de mogelijkheid om in het geneeskrachtige water te kunnen zwemmen, maar tegenwoordig kun je in Pamukkale alleen nog maar pootje baden… Omringd door honderden andere toeristen die dag moest ik toegeven dat het “katoenen kasteel” me toch ietwat tegenviel.

Ondanks de tegenvaller is Pamukkale nog steeds wel indrukwekkend, dat zéker, maar het is overduidelijk niet meer wat het geweest is… Tóch moet je Pamukkale eigenlijk wel een keer gezien hebben tijdens je vakantie in Turkije, want deze plek is zóveel meer dan ‘slechts’ een Instagram-waardige hotspot.

Pamukkale in de zomer doen of niet doen

Is Pamukkale nog steeds mooi wit?

Zoals ik net al een beetje verklapte is Pamukkale dus niet meer zo mooi wit als dat het ooit geweest is.

Voordat UNESCO Pamukkale op de Werelderfgoed plaatste, werd deze plek volgebouwd met hotels en konden toeristen vrij rondlopen over de kalksteenterrassen. Toeristen van over de hele wereld kwamen naar Pamukkale om in de thermale baden te zwemmen en te ontspannen. Dat deed echter zo’n afbreuk aan het natuurverschijnsel dat er in 1988 hard ingegrepen werd. Door de hotels, die om de thermale baden heen waren gebouwd, werd er teveel kalk uit het water onttrokken en er ontstond enorme schade aan Pamukkale. Met name doordat hotels hun vervuilde water vervolgens wegspoelden over de terrassen.

UNESCO kon niet langer aanzien hoe een natuurwonder als Pamukkale werd vernield door de mens en besloot het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te zetten. Met die aanmerking werd Pamukkale een beschermd gebied en zodoende zijn de hotels eromheen afgebroken om het bijzondere natuurverschijnsel in stand te kunnen houden.

Tegenwoordig is het verboden om in de kalkterrassen te baden. Als alternatief zijn er boven de kalkterrassen kunstmatige bekkens gemaakt. Hier kun je in pootje baden en genieten van een schitterend uitzicht. Houdt er wel rekening mee dat de terrassen alleen met blote voeten betreed mogen worden.

Je moet je schoenen uitdoen en achterlaten, of je kunt deze meenemen in een tas. Mocht je voor de laatste optie kiezen, zorg dan dat je zélf een tas bij hebt, want die worden niet uitgereikt.

Neem wel ook gerust je zwemkleding mee, want je kunt nog steeds in het water gaan liggen als je wilt – en als daar de ruimte voor is.

Het echte Pamukkale

Pamukkale

Tips voor Pamukkale in de zomer

Ik ging zelf midden op de dag naar Pamukkale in de zomer – en dat was dus niet zo geslaagd. Je kunt hier beter in de vroege ochtenduren of late avonduren zijn. Op die momenten zijn de meeste toeristen namelijk alweer terug naar hun hotels en heb je vrij de ruimte om rond te wandelen (en eventueel ook mooie foto’s te maken). Ik wil dus eigenlijk nog wel een keer terug naar Pamukkale, maar dan óf in het voor- of naseizoen, óf op een ander tijdstip.

Pamukkale in de zomer zorgt voor topdrukte, kies je tijdstip dus wijs uit. En ben je bang dat je met een georganiseerde (bus)tour niet de flexibiliteit hebt om op rustigere uren Pamukkale in de zomer te bezoeken? Kies dan voor eigen vervoer of een taxi die je hier naartoe brengt.

Pamukkale in de zomer topdrukte

Pamukkale in de zomer mensenmassa

Pamukkale grijs

Pamukkale in de zomer

Merin Pamukkale 2022

Hierapolis

Hierapolis is een archeologische vindplaats rondom de kalkterrassen van Pamukkale. Zo is er bijvoorbeeld een amfitheater en staan er oude ruïnes. Als je een toegangskaartje koopt voor de kalkterrassen van Pamukkale krijg je tegelijkertijd ook toegang tot Hierapolis. Je kunt dus zeker wel een dagdeel doorbrengen op deze plek.

Voor wie geïnteresseerd is valt er ook nog een archeologiemuseum te bezoeken.

Hierapolis

Hierapolis Pamukkale in de zomer

Cleopatra’s pool

Een klein eindje van de kalkterrassen van Pamukkale af ligt Cleopatra’s pool. Volgens de legende zou Cleopatra hier zelf gezwommen hebben. Anderen zeggen weer dat dit niet de plek is waar Cleopatra daadwerkelijk heeft gezwommen, maar Cleopatra heeft deze plek wel bezocht. De plek waar nu water in staat is ontstaan na een aardbeving. Er zijn kluisjes en kleedhokjes aanwezig om je om te kleden. In het ‘zwembad’ liggen nog marmeren pilaren en brokstukken van ingestorte gebouwen. Het water is best warm (35 graden) en zou genezende effecten hebben.

Het geheel is echter flink commercieel en je moet een toegangsprijs betalen om in het water te mogen zwemmen. Ik heb om die reden even overgeslagen.

Nét achter het zwembad vind je een pompkraan waar je gratis van het thermale water kunt drinken. Het heeft een ietwat rare smaak, maar het is wel bijzonder om te drinken. Als je er toch bent… zeker doen dus!

Cleopatra's pool

Cleopatra's pool Pamukkale

Water drinken Pamukkale

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like