Wereldhavendagen in Rotterdam september

Nazomer weekendtip: de Wereldhavendagen in Rotterdam [2022]

0 Shares
0
0
0

Lucky me, ik kwam ‘per ongeluk’ terecht op de Wereldhavendagen in Rotterdam [2022]. Niet veel later liep ik met een tatoeage van het korps mariniers over de kades van Rotterdam. “Qua Patet Orbis” (zo wijd de wereld strekt) stond er op mijn arm. Ik voelde me even stoer met zo’n plakplaatje, maar de stormbaan sloeg ik over. Ik heb wel civiele duikwerkers gezien, een baggerschip van Van Oord, een onderzeeboot uit de Walrusklasse (de Zr.Ms. Zeeleeuw) en een marineschip. Fun fact: mijn vader heeft ook jarenlang bij de marine gezeten.

Elk jaar worden de Wereldhavendagen in Rotterdam gehouden. Een heel weekend lang wordt de maritieme sector opengesteld voor bezoekers. En de jongens en meiden die ons land beschermen zijn er ook in grote getale bij.

Ik woon nota bene vlakbij (in Dordrecht), maar ik had dit evenement nog nooit eerder bezocht. Zonde, want ik weet nu hoe leuk het is!

Ps. Je kunt er nog het hele weekend naartoe. Bekijk hier het volledige programma.

45e Wereldhavendagen in Rotterdam

2, 3 & 4 september 2022.

De 45e Wereldhavendagen in Rotterdam hebben het weer in ieder geval mee, de temperaturen zijn begin september nog steeds zomers.

“Laat je verwonderen door de vele nautische shows op het water van de Maas, wandel langs de kades en geniet van de prachtige schepen. Of boek je excursies en duik nog dieper de wereld van de Rotterdamse haven in. Tijdens de Wereldhavendagen verveel je je geen moment!”

Wereldhavendagen in Rotterdam: wat valt er te doen?

Er valt heel veel te doen tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam! Op verschillende plekken in de stad – en natuurlijk aan het water – kun je je ogen uitkijken en meedoen aan gratis activiteiten. En wil je écht exclusieve ervaringen meemaken? Dan zijn er o.a. tickets te bestellen voor de Real Life Game (de grootste escaperoom tijdens de Wereldhavendagen); een rondvaart op een klassiek driemaster zeilschip; fietsvaren op de Schiller Waterbike – of zelfs een helikoptervlucht boven het havengebied.

En één van de leukste dingen om te doen in Rotterdam is een rondvaart met de Spido, en dat is tijdens de Wereldhavendagen alleen maar nóg leuker! Boek een havenrondvaart en geniet van de wateren rondom deze prachtige stad.

Verder kun je van alles ontdekken op…

Holland Amerikakade

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet op de Holland Amerikakade ben geweest, maar ik heb wél voor je uitgezocht wat er te doen is. Zo kun je op de Holland Amerikakade bijvoorbeeld een demo op het water bekijken van de E1 Powerboat RaceBird: een futuristische snelheidsboot. En het UIM E1 wereldkampioenschap is de eerste volledige elektrische raceboot serie ter wereld. Volgend jaar vindt de aftrap plaats van het officiële wereldkampioenschap met races te water in iconische steden over de hele wereld.

Én de Holland Amerikakade kun je ook meedoen aan de estafetterace met zandzakken en het pompenspel van de waterschappen en de Hogeschool Rotterdam. Zij werken samen hard aan droge voeten, nu en in de toekomst. Op hun stand vertellen ze wat dit betekent.

Willemskade, Westerkade & Kop van Zuid

Nog meer plekken waar je je lol op kunt! Hier wordt van alles georganiseerd. Wil je precies weten wat? Neem dan even een kijkje op de website van de Wereldhavendagen.

Parkkade

Ik ben zelf dus alleen op de Parkkade geweest. Deze vind je vlakbij de Euromast. En hier gebeuren spectaculaire dingen! Zo vind je hier bijvoorbeeld de stormbaan van de mariniers, kun je zien waar de mariniers allemaal actief (in) zijn en kun je een stoere tatoeage (plakplaatje) laten zetten. Én er is een schietbaan waar je gratis voor in de rij kunt gaan staan.

Mocht je je na zo’n geweldige ervaring direct op willen geven voor het korps mariniers, dan kun je bij de verschillende informatiestands met iemand van werving & selectie praten. Of met een beroepsmilitair.

Daarnaast is ook de marine vertegenwoordig. Je kunt een kijkje nemen op het ‘drijvende dorp’ Zr. Ms. Rotterdam (Landing Platform Dock); op de Zr. Ms. Luymes (Hydrogafisch Opname Vaartuig) en bij de de onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw. Die laatste is alleen toegankelijk voor scholieren, maar voor volwassenen ook zeker leuk om eens vanaf de kade te bekijken!

En misschien ken je het grote, internationaal beroemde baggerbedrijf Van Oord wel? Ook zij zijn aanwezig! En je bent bij hen van harte welkom voor een rondleiding aan boord van cutterzuiger Athena. Met een lengte van 135 meter en een breedte van 28 meter is dit schip niet te missen aan de Parkkade.

Korps mariniers Wereldhavendagen 2022

Mariniers Wereldhavendagen in Rotterdam

Anaconda Wereldhavendagen in Rotterdam

Wereldhavendagen in Rotterdam Den Helder sleepboot

Wereldhavendagen in Rotterdam helikopter

Wereldhavendagen in Rotterdam powerboat

Wereldhavendagen onderzeeëer

Onderzeeboot Zeeleeuw

Wereldhavendagen in Rotterdam

Wereldhavendagen in Rotterdam duikers

Vuurwerkshow Wereldhavendagen (zaterdagavond)

Op zaterdagavond is er traditiegetrouw een vuurwerkshow tijdens de Wereldhavendagen. Deze kun je bekijken vanaf de Erasmusbrug of de omliggende kades. Een mooie afsluiter van een spectaculaire dag!

 

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like