Drone meenemen naar Turkije

Mag je een drone meenemen naar Turkije? Het antwoord + mijn ervaring

0 Shares
0
0
0

Mag je een drone meenemen naar Turkije?

Drones zijn mega interessante dingen voor fotografen en videografen, maar er zitten een aantal regels vast aan het gebruik ervan. En zodra je op vakantie gaat is het nog maar de vraag of je vliegende vriend óók door de douane heen komt. Laatst deed ik een rondreis door Turkije en toen ik me – voor mijn vertrek af: mag je een drone meenemen naar Turkije?

Ik zocht het voor je uit en ik deel mijn persoonlijke ervaring met je.

Een drone meenemen naar Turkije

Oké, dus je wilt een drone meenemen naar Turkije en je vraagt je of dit mag? Dat antwoord hangt allereerst af van welke drone je mee wilt nemen naar Turkije. Er zijn een hoop verschillende drones, van groot tot klein, en er gelden verschillende regels voor drones op vliegvelden – afhankelijk van hun grootte.

Turkse luchtvaartautoriteit

Als je op vakantie gaat naar Turkije en je een drone mee wilt nemen, krijg je te maken met de regels van de Turkse luchtvaartautoriteit. De General Directorate of State Airports Authority, afgekort DGSAA (Turks: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü) is de Turkse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het functioneren van luchthavens in Turkije en voor de regulering en monitoring van het luchtverkeer in het Turkse luchtruim.

Volgens DGSAA zijn drones toegestaan in Turkije, met inachtneming van de DGSAA-regelgeving.

*Twijfel je nog steeds of heb je vragen die niet beantwoord zijn? Neem dan vóór aanvang van je reis persoonlijk contact op met de DGSAA: iletisimmerkezi@dhmi.gov.tr / +90 0312 204 20 00

Drones > 500 gram moeten geregistreerd worden door iemand met een Turks sofinummer

Heb je een drone die meer dan 500 gram weegt, dan dien je deze volgens de DGSAA te registreren als je ermee naar Turkije komt. Dat kan via deze link (je hebt het FR-03 formulier nodig). Houdt er echter rekening mee dat de drone geregistreerd moet worden door iemand met een Turks sofinummer.

Heb je dus géén Turks sofinummer en ook géén vriend(in) in Turkije die zijn sofinummer voor het registreren van jouw drone beschikbaar stelt? Dan kun je een drone die meer dan 500 gram weegt NIET meenemen naar Turkije.

  • Alle dronepiloten die met een drone willen vliegen die meer dan 500 gram weegt, moeten zich voorafgaand aan het vliegen registreren bij de Turkse overheid. Registreer hier.
  • Goedkeuring is vereist voorafgaand aan alle commerciële dronevluchten* (hier moet je dus op wachten).
  • Drones kunnen in Turkije niet hoger 120 meter (394 ft) vliegen.
  • Drones mogen niet meer dan 4 kilogram (8,8 pond) wegen voor privé-/persoonlijke vluchten.

*Commerciële dronevluchten zijn alle vluchten die je maakt waarbij het gefilmde materiaal wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. Dus bijvoorbeeld: een betaalde bestemmingscampagne, et cetera. 

Drones < 500 gram hoeven NIET geregistreerd te worden en mag je vrij meenemen

Drones onder de 500 gram hoeven NIET geregistreerd te worden bij de DGSAA en kunnen vrij meegenomen worden. De douane zal hier niet moeilijk over doen, zolang je je ook maar ‘gewoon’ aan de regels houdt van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt. Die regels zijn vaak niet zo heel spannend hoor, je moet alleen wel even op de regels omtrent batterijen letten.

Drones onder de 500 gram:

  • DJI Mini 2


  • DJI Mini 3 Pro

  • Turbine Pro Max 4K HD Wifi Drone.

  • Ryze Tello

  • Trendtrading TD20RC Drone

Drone meenemen naar Turkije: hoe zit het met de batterijen?

Vliegtuigmaatschappijen hebben restricties op (lithium) batterijen voor in de handbagage. Let hier op wanneer je gaat vliegen. Zo heb ik bijvoorbeeld voor mijn DJI Mini 2 alleen al drie batterijen bij me. En dan heb ik het nog geen eens over mijn spiegelreflexcamera en GoPro Hero 8+ gehad.

  • KLM

U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen, net als 20 losse lithiumbatterijen of powerbanks tot 100 Wh. Als u een lithiumbatterij tot 160 Wh in uw handbagage wilt meenemen, in een apparaat of als losse batterij, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan. (bron)

  • Transavia

Je mag 2 losse lithium-batterijen, zoals powerbanks of batterijen (max 160Wh per batterij) meenemen tijdens je vlucht (alleen in de cabine!). Verpak ze in de originele verpakking of isoleer ze. Dat doe je door contactpunten van de batterij met tape te bedekken en iedere batterij in een losse plastic zak te doen. Let op: je mag geen lithium-batterijen meenemen op vluchten naar Tel Aviv, behalve in rolstoelen. (bron)

  • Ryanair

Drones/quadcopters worden aangedreven door lithiumbatterijen. Apparaten die worden aangedreven voor lithium batterijen zijn toegestaan in de cabine zolang de accu niet meer capaciteit heeft dan 160 watt-uur. Als de batterij een hogere capaciteit heeft dan 160 watt-uur wordt het apparaat niet geaccepteerd voor vervoer. (bron)

Drone meenemen naar Turkije: tips & tricks

Uiteindelijk heb ik op verschillende plekken in Turkije mijn drone opgelaten, waaronder in Cappadocië en in de Köprülü Kanyon. Nu waren dit twee minder dichtbevolkte gebieden, dus daar had ik geen problemen met het oplaten van mijn drone. En – wat voor mij een bevestiging was dat het kon – was dat ik niet de enige was op deze plekken, er hingen namelijk meer drones in de lucht.

Bij twijfel… vraag!

Een andere keer liep ik door het antieke centrum van Side en op dat moment wilde ik ook mijn drone oplaten. Ik had hier echter nog niemand hetzelfde zien doen en dus twijfelde ik. Toen ben ik gewoon naar het lokale politiebureau gelopen om te vragen of het mocht: “Nee”, was het antwoord, “maar het mag wél buiten het antieke centrum”. Nou, dan weet je dat ook weer… toch? Vragen staat vrij.

No drone zone

In de eerste week van mijn vakantie ging ik met de Olympos Teleferik naar een hoogte van 2365 meter. Op het panoramaterras werd duidelijk aangegeven: dit is een no drone zone. Dan weet je dus: hier mag je niet vliegen met een drone. Duidelijker kan niet.

Drone updaten voordat je vertrekt

Update de drone ALTIJD nog even nét voordat je vertrekt. Zeker wanneer deze alweer enige tijd in de kast ligt. Draai voor de zekerheid ook nog even de schroefjes aan van de rotorbladen aan (mits dit nodig is). En check daarna nóg een keer of er een update van de firmware nodig is.

De ideale drone voor op reis

Zelf heb ik een DJI Mini 2 Fly more combo en dat is een hele bewuste keuze van mij geweest. Deze weegt slechts 249 gram en kan dus veelal zonder problemen mee op reis. De DJI Mini 2 wél tegelijkertijd wel een 4K camera, waardoor je met behulp van dit kleine dingetje prachtige beelden kunt vastleggen.

Ik vind de DJI Mini 2 ideaal, omdat ik mijn drone vooral voor reisfotografie en -videografie gebruik… en dan is het wel zo fijn dat ‘ie ook daadwerkelijk mee op reis mag.

Mijn ervaring met de douane

Ik vloog in augustus 2022 van Rotterdam The Hague Airport naar Antalya International Airport. Ik hield de drone in mijn handbagage bij me, en ik moet eerlijk bekennen: er is niet één keer iets van mijn drone gezegd. Waarschijnlijk komt dat dus, omdat ik met een DJI Mini 2 reis, die ik netjes in een tas opgeborgen heb zitten wanneer ik vlieg.

Zowel op de heenweg als op de terugweg heeft er geen haan naar gekraaid dat ik een drone bij me had.

 

*Disclaimer: dit artikel kán affiliate links bevatten. Hier verdien ik een kleine commissie over (jij betaalt daar niets extra’s voor). Met deze verdiensten kan ik de gemaakte kosten voor mijn blog dekken, zodat jij doorlopend de allerbeste tips en travel content kan blijven ontvangen. 

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like