Je eerste keer Istanbul? 11 dingen om te doen… (+ wat je absoluut NIET moet doen)

10 Shares
10
0
0

Je eerste keer Istanbul? Dit zijn 11 dingen om te doen…

Ga je voor de eerste keer naar Istanbul? Dan wordt dit de stedentrip van je leven! Istanbul is een bijzondere bestemming: deze wereldstad telt circa 20 miljoen inwoners die allemaal op een oppervlakte ter grootte van de provincie Utrecht bij elkaar wonen. Istanbul is na Moskou en Londen zelfs de grootste stad van Europa; al is dit ‘officieel’ gezien eigenlijk maar gedeeltelijk waar, omdat de stad grotendeels op het continent Azië ligt.

Hoe dan ook zal Istanbul jou zéker omver weten te blazen met haar schoonheid. Maar Istanbul is geen bestemming voor een ‘traditionele’ stedentrip, zoals je die misschien wel gewend bent van eerdere reizen. Istanbul heeft – in tegenstelling tot de meeste steden – niet één centraal stadscentrum, maar in plaats daarvan heeft Istanbul allemaal verschillende stadsdelen met elk hun eigen centrum.


Eerste keer Istanbul

Eerste keer Istanbul: de voordelen

In Istanbul raak je niet uitgekeken. Of je nu voor een weekend, een week of een maand geboekt hebt, je blijft ontdekken! Wie voor de eerste keer in Istanbul is geweest, blijft vaak terugkomen.

Ik vond Istanbul een veilige stad om als vrouw alleen doorheen te wandelen. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Wel een tip: wees op de bazaar vriendelijk en duidelijk. Heb je ergens géén interesse in, geef dit dan aan met een vriendelijke “No” of “Hayır” (spreek uit als haa-jur, dit is Turks voor “Nee”), schud desnoods met je hoofd en loop zo snel mogelijk door.

En houd je van fotografie? Dan kun je in Istanbul je lol op! Deze stad is enorm fotogeniek.
Verkeer Istanbul

Eerste keer Istanbul: de nadelen

De bezienswaardigheden in Istanbul liggen nogal verspreid door de stad, houd daar dus rekening mee in je planning. Ter voorbereiding geef ik je hieronder een fijne volgorde om aan te houden. Tenminste, zo heb ik het zelf ervaren.

Houd er ook rekening mee dat het verkeer in Istanbul werkelijk waar niét te doen is. Zowel binnen als buiten het spitsuur vormen zich regelmatig – en vrijwel overal – verkeersopstoppingen. Vooral het Europese deel is het grootste gedeelte van de dag zo goed als onbegaanbaar met de auto. Daarnaast heerst er nogal eens smog in Istanbul; eenzelfde luchtvervuiling die toeristen ook ervaren in het hoogzomerseizoen van Venetië.

Vanwege het massatoerisme en de smog in de zomer, kun je Istanbul beter buiten de zomermaanden bezoeken.

Absoluut niet doen…

Ik zou je niet snel aanraden met de auto Istanbul te verkennen. Dit is echt een crime, geloof me. Kom je toch met de auto? Zoek dan liever een accommodatie in het Aziatische gedeelte van Istanbul, parkeer je auto daar en pak de veerboot naar het Europese gedeelte.

11 dingen om te doen tijdens je eerste keer Istanbul

Maakt het uit in welke volgorde je Istanbul verkent? Voor een eerste keer Istanbul zou ik hier wel degelijk rekening mee houden.

Om het meeste uit jouw stedentrip te halen heb ik een praktische volgorde voor je uitgeschreven. Zo kun je stadsdeel voor stadsdeel de gaafste activiteiten en bezienswaardigheden meepakken, zonder daarbij al teveel (reis)tijd te verliezen.

Mijn tip: zoek voor je eerste keer Istanbul een accommodatie aan de Europese kant van de stad.

Europees stadsdeel: Fatih

Begin je stedentrip door Istanbul in stadsdeel Fatih, waar je alle toeristische highlights van de stad vind. Zo vind je in Fatih bijvoorbeeld de Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Moskee), de Aya Sofia en het Topkapı paleis. En met deze drie bezienswaardigheden ben je zeker al een halve dag zoet.

1. Hagia Sophia (Ayasofya)

De Hagia Sophia was ten tijde van het Byzantijnse Rijk de grootste kathedraal ter wereld. Dit bouwwerk is een voormalige, christelijke, oosters-orthodoxe kerk, maar is sinds 2020 door de Republiek van Turkije weer aangewezen als moskee. Na de val van het Byzantijnse rijk veranderden de Ottomanen de naam van de kathedraal naar “Ayasofya”. Vandaar dat je nu beide namen nog steeds tegenkomt als je naar het bouwwerk – of informatie daarover – op zoek bent. De kerk was oorspronkelijk voorzien van veel mozaïeken, maar hier is door de Ottomanen witkalk overheen aangebracht. Toen ik de Hagia Sophia bezocht hing er ook een doek over een fresco van Maria in de koepel. Als antwoord op mijn vraag waarom dit was, werd mij verteld dat er volgens moslims geen mensen of dieren afgebeeld mogen worden in “het huis van God” en dat niemand ‘tussen’ de verering van Allah zou moeten worden afgebeeld.

De binnenkant van de Hagia Sophia vond ik misschien nog wel mooier dan de buitenkant. Je moet er even voor in de rij staan, maar deze kathedraal / moskee is een bezoekje zeker waard! Houdt er wel rekening mee dat je als vrouw een hidjab (hoofddoek) op moet, en dat je schouders bedekt moeten zijn als je naar binnen wilt. Hier wordt streng op gecontroleerd. Heb je geen hoofddoekje bij? Dan kun je deze ter plekke kopen. Mannen moeten een broek aanhebben die tot over hun knieën valt. Alhoewel hier iets minder streng op wordt gecontroleerd.

Als je de gebedsruimte van de tegenwoordige moskee wilt betreden moet je, je schoenen uitdoen.

Hagia Sophia
Toegangsprijs: sinds de aanwijzing als moskee sinds 2020 weer gratis

Aya Sofia eerste keer Istanbul 2

Ayasofya

Aya Sofia Istanbul

Hagia Sophia Ayasofya Istanbul

Ayasofya Hagia Sophia

2. Blauwe moskee (Sultan Ahmet moskee) + Sultanahmet Meydanı

De Blauwe Moskee ligt vrijwel recht tegenover de Hagia Sophia. Ze liggen zo’n 5 minuutjes lopen uit elkaar en worden verenigd door het Sultanahmet plein (Meydanı) ertussen. Op dat plein vind je ook een prachtige fontein trouwens.

De Blauwe Moskee kreeg deze naam vanwege het kleurgebruik in de koepel. Vóóral de binnenkant van de moskee is dus blauw. De buitenkant is in feite grijs. Voor wie de geschiedenis achter dit bouwwerk interessant vindt: “De Blauwe Moskee van Istanbul, ook wel de moskee van Sultan Ahmet, is het islamitische antwoord op de Hagia Sofia. De architect Sedefkâr Mehmet Aga wilde de grandeur van die christelijk-orthodoxe kerk overtreffen en volgens sommigen is hij daarin geslaagd. De Blauwe Moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1617, bijna 1100 jaar na de voltooiing van de Hagia Sofia.” (bron)

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de Blauwe Moskee vond tegenvallen in verhouding tot de verwachtingen die ik ervan had. Dit moest dé bezienswaardigheid zijn van Istanbul – naar mijn idee – maar dan vond ik de Hagia Sophia toch vele malen mooier. Maar misschien had de restauratie van de moskee op dat moment ook wel iets te maken met mijn beeldvorming ervan.

Blauwe Moskee
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)

Blauwe Moskee eerste keer Istanbul

Blauwe Moskee Istanbul Sultan Ahmet Moskee

Blauwe Moskee van binnen

3. Topkapı paleis

Het Topkapı paleis is de ideale bezienswaardigheid voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe de Ottomaanse elite vroeger leefde. Dit paleis is lange tijd de residentie van de Ottomaanse sultan geweest. Sultan Mehmet II gaf in 1459 de opdracht tot het bouwen van het paleis, waarna het van 1465 tot 1853 het centrum van de Osmaanse heerschappij was.

Het Topkapi Sarayi Paleis, ofwel het Paleis van de Wapenpoort, wordt gezien als het paleis der paleizen. Je kunt gratis ronddwalen in de gigantische tuinen, maar wie het museum naar binnen wilt heeft een Müze Kart (museumkaart) of een toegangsbewijs nodig.

Topkapi paleis Istanbul

Topkapı paleis eerste keer Istanbul

Ottomaans paleis

Europees stadsdeel: Karaköy

Het bruisende stadsdeel Karaköy, aan de Europese kant van de stad, ligt direct naast stadsdeel Fatih. Aan de kade meren veerboten af en aan en de tram stopt niet ver daarachter. Vanaf hier kun je makkelijk met het openbaar vervoer doorreizen naar andere stadsdelen, zoals Beyoğlu en Beşiktaş. Maar voordat je dat doet, ontdek dan eerst deze highlights nog even!

4. Egyptische Bazaar (kruidenbazaar)

De Egyptische bazaar, ook wel de kruidenbazaar genoemd, is een relatief kleine hal (vergeleken met de Grote Bazaar) die als een soort doorgangsportaal fungeert voor wie met de tram of veerboot aankomt in Kadaköy.

Het is overigens niet zo dat je hier ineens allemaal Egyptische kooplui vind. Het zijn ‘gewoon’ Turkse mensen. De hal heeft echter iets weg van een Oosterse souk en je vindt er vooral heel veel kruiden, specerijen, noten, zaden en andere etenswaren. De toegang is gratis en de Egytpische Bazaar is ook op zondag geopend. Een aanrader om doorheen te lopen!

Egyptische Bazaar (kruidenbazaar)
Toegangsprijs: gratis 

Egyptische bazaar Istanbul kruidenbazaar

Istanbul Egyptische bazaar

5. Grote Bazaar

De Grote Bazaar is massatoerisme ten top: hier kun je over de hoofden van mensen lopen. In de smalle straten hebben kooplui hun handelswaar uitgestald. Verstopt in hoeken en gaten vind je cafés en lunchrestaurants. Namaakartikelen, zoals merkkleding en dure tassen worden hier gretig ingekocht door Westerse toeristen. Er wordt druk onderhandeld over prijzen. En als westerling wordt je altijd drie keer zo hard ‘genaaid’ als een Turk. Het maakt allemaal onderdeel uit van de charme van Turkije – en van Istanbul.

Ik verwonderde me aan de prachtige lampen, de Turkse theepotten en natuurlijk kocht ik ook zelf wat in! Souvenirs om mee naar huis te nemen…

De Grote Bazaar mag je – zeker als toerist – eigenlijk niet overslaan.

Grote Bazaar
Toegangsprijs: gratis 

Grote Bazaar Istanbul 2

Baklava Istanbul

Grote Bazaar

6. Süleymaniye moskee (dichtbij de Grand Bazaar)

Deze moskee staat op de kade van Karaköy en domineert op veel foto’s de skyline van Istanbul. Het oorspronkelijke plan tijdens de bouw was om de Süleymaniye moskee groter te maken dan de Hagia Sophia. Dit is niet gelukt, aangezien de Hagia Sophia nog steeds iets groter is. Toch is óók deze moskee prachtig en tussen de gebeden door kun je binnen een kijkje nemen.

Süleymaniye moskee
Toegangsprijs: gratis 

Süleymaniye moskee

Suleyman Moskee Istanbul

7. Galata toren

Het is niet precies opgetekend wanneer de toren gebouwd werd, maar er wordt gezegd dat de toren rond 527 AD tot leven kwam, tijdens de regering van de Byzantijnse keizer Justinianus. Andere bronnen zeggen echter weer dat de bouw pas rond 1347 werd gestart. De Galata toren heeft in ieder geval een hoogte van 66,90 meter, wat het jarenlang het hoogste gebouw van Istanbul maakte.

Galata eerste keer Istanbul

8. Galata brug

De Galata brug is een iconisch gezicht in Istanbul. Je eerste keer Istanbul? Dan moét je hier wel even overheen gewandeld zijn. Op de brug zie je allemaal mannen met hengels staan, die verse vis aan het vangen zijn. En onder de brug heb je tal van restaurants zitten. 3x raden wat hier vooral op het menu staat? Juist ja, een broodje vis (Turks: balık ekmek). Dit is één van de bekendste snacks in Istanbul.

Galata brug eerste keer Istanbul

Europees stadsdeel: Beyoğlu

In het stadsdeel Beyoğlu vind je volop winkels én het internationaal bekende Taksim plein. Dit stadsdeel is vrij westers. Naast de vele winkeltjes barst de wijk namelijk ook van de bars, clubs en cafeetjes. Met het mooie weer in Istanbul is het feest vaak niet alleen binnen, maar staan de straten ook vol met mensen. Dit zorgt voor een uitbundige sfeer in de wijk. Verder zijn hier verschillende musea te vinden, zoals het Istanbul Modern Art Museum en het Pera museum. De wijk is lopend te bezichtigen, maar het kan ook leuk zijn om een stuk van de omgeving in het oude trammetje te verkennen!

9. Taksim plein

Het Taksim plein in Istanbul is wereldberoemd. Ik ben er zelf niet geweest, maar eigenlijk zou dit wél onderdeel van je stedentrip moeten zijn. Het is een ideale ‘halte’ om even te relaxen tussen alle andere bezienswaardigheden door.

Taksim plein ligt aan het eind van de Istiklal Boulevard. En het bekende kleine rode trammetje dat naar de Tünel gaat, heeft zijn vertrek- en aankomsthalte hier op Taksim.

Taksim Istanbul
Bron foto: Canva

Europees stadsdeel: Beşiktaş

Beşiktaş is één van de oudste stadsdelen van Istanbul. Je vindt hier één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad, het Dolmabahçe paleis. Dit stadsdeel herbergt een bruisende mix van historische invloeden en de moderne jetset.

10. Dolmahbahçe paleis

Het Dolmabahçe-paleis behoort tot de mooiste monumenten in Istanbul. Dit overmatig gedecoreerde paleis werd in 1853 het huis voor de sultans. Dolmabahçe was oorspronkelijk een baai in de Bosporus. In de 18de eeuw werd deze gedempt door de Ottomaanse Sultans, waardoor hier een soort keizerlijke tuin ontstond. Hier is de naam Dolmabahçe van afgeleid, dolma betekent vullen en bahçe tuin. Verscheidene zomerpaleizen werden hier tijdens de 18de en 19de eeuw gebouwd. Het paleis dat hier tegenwoordig nog steeds staat is dus gebouwd in 1853, tijdens de regeringstijd van Abd-ul-Mejid, op de plek waar vóór de bouw het paleis van Beşiktaş stond.

Dolmahbahçe paleis

Aziatisch stadsdeel: Kadıköy

Neem de veerboot naar het Aziatische deel van Istanbul en ontdek een meer relaxte kant van deze metropool. Geniet ‘s avonds van live optredens aan de kade; ontdek de vele winkeltjes waar de prijzen net iets lager liggen dan in het Europese deel van Istanbul en trakteer jezelf op een drankje bij één van de vele leuke cafés en rooftop bars. Wil je een prachtig uitzicht over de zee van Marmara, de Bosporus en de Aziatische kant van Istanbul vanaf een hoger gelegen punt? Bezoek dan de onderstaande twee bezienswaardigheden. Hier moet je wel even een taxi voor aanhouden (of een bus voor nemen), want deze plekken liggen iets verder van de kade af.

11. Çamlıca Tepesi & Büyük Çamlıca Camii

Voor een prachtig uitzicht moet je op de Çamlıca heuvel zijn. Je rijdt door de duurdere wijken de heuvel op om hier te komen. Vanuit het park heb je een prachtig uitzicht over de Bosporus en kijk je direct op het Europese gedeelte van Istanbul. En de moskee die hier staat is prachtig! Heel ruimtelijk, heel licht en erg mooi van boven.

Ook al moet je er misschien even wat verder voor reizen… die twee highlights zou ik zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Istanbul.

Çamlıca Tepesi & Büyük Çamlıca Camii
Toegangsprijs: gratis

 

Çamlıca Tepesi Istanbul

Büyük Çamlıca Camii Istanbul 1

Moskee eerste keer Istanbul

Büyük Çamlıca Camii Istanbul 2

Büyük Çamlıca Camii Istanbul 3

Hoeveel dagen heb je nodig voor je eerste keer Istanbul?

Voor je eerste keer Istanbul zou ik minimaal drie tot vier volle dagen uittrekken. Het hangt er een beetje vanaf hoeveel je wilt zien. Er valt zo gigantisch veel te ontdekken in Istanbul dat je hier ook makkelijk een maand – of zelfs een halfjaar – zoet zou kunnen zijn.

En wil je de nabijgelegen Prinseneilanden of het Avşa Adası verkennen? Trek dan nog maar een paar dagen extra uit. Deze eilanden zijn hét toevluchtsoord voor de lokale bevolking en voor toeristen… eigenlijk iedereen die even aan de hectiek van Istanbul wilt ontsnappen.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Deel je ze met me?

10 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like