Reisgids Cappadocië Merin de Does

De ultieme reisgids Cappadocië! Alles wat je wilt weten vóórdat je gaat…

5 Shares
1
0
4

De ultieme reisgids Cappadocië. Alles wat je wilt weten vóórdat je gaat…

Cappadocië, bij wie staat deze bestemming niet op de bucketlist? Op die van mij stond ‘ie in ieder geval wel, en ik heb er absoluut géén spijt van dat ik (alleen) ben gegaan – en dat ik deze reisgids Cappadocië erna heb geschreven.

Ik boekte een suite mét jacuzzi voor mezelf in het Lunar Cappadocia Hotel; ik vloog in een heteluchtballon over de feeënschoorstenen en de tufsteenvalleien,en ik had – zonder overdrijven – een magische ervaring tussen de maanlandschappen. En dat gun ik iedereen! Daarom besloot ik de ultieme reisgids Cappadocië voor je te creëren.

Met onderstaande tips haal jij ook het beste uit joúw trip!

*** Sla ‘m op! ***
Heb jij nu even geen tijd om deze reisgids Cappadocië nu helemaal door te lezen? Sla de ultieme reisgids Cappadocië dan op voor later. Via de Pin-button die rechts bovenin de afbeelding verschijnt als je eroverheen scrollt, kun je de reisgids Cappadocië opslaan op Pinterest.

De ultieme reisgids Cappadocië Glimmering Travels

Cappadocië in een notendop

Het hele jaar door trekken tienduizenden toeristen naar de spectaculaire tufstenen rond de Instagram hotspot Göreme in Cappadocië, Turkije. Staat deze reis ook op jouw bucket list? Regel dan van tevoren gelijk alles goed!

De mooiste accommodaties

Regel je vliegtickets

Turkish Airlines
Boek & vergelijk op Skyscanner.nl

De leukste excursies in Cappadocië

Maak een heteluchtballonvaart
Ga paardrijden in prachtige valleien
Cross met een quad door het landschap
Ga mee met een Bus Tour

Pakketreizen

Een auto huren

Plan je route

Waar ligt Cappadocië?

Cappadocië ligt in het binnenland van Turkije. Het ligt in de provincie Anatolië op een plek die ook wel “centraal Anatolië” genoemd wordt. Het ligt precies tussen de steden Adana en Ankara in, dichtbij Kayseri en Konya.

Cappadocië ligt op ongeveer 6,5 uur rijden (met de auto) van de toeristische badplaats Alanya. De bus doet er iets langer over.

Wat is de beste reistijd voor Cappadocië?

Het korte antwoord: april t/m juni.

Het lange antwoord: vanaf eind maart tot en met begin juni zijn de temperaturen nog aangenaam en staan de (groene) valleien prachtig in bloei.

In de zomer kan het in Cappadocië ontzettend warm zijn. Denk aan temperaturen van 32 – 36 graden, met soms zelfs uitschieters naar 40 graden. En omdat sommige valleien in de zomer gortdroog zijn, is wandelen of hiken in deze maanden niet zo geslaagd. Ik bezocht Cappadocië in de zomer (augustus) en ik moet je bekennen: ik heb toen weinig gewandeld. Ik probeerde het één keer, vergat m’n pet en had vervolgens bijna een zonnesteek te pakken.

Ik heb in de zomer vooral gebruik gemaakt van taxi’s om op plekken te komen.

Mijn advies: boek je reis in de lente. Of in de nazomer / herfst.

Budgettips voor Cappadocië – zó bespaar je geld

Geld besparen in Cappadocië doe je op een aantal verschillende manieren. In deze “reisgids Cappadocië” heb ik ze voor je opgesomd.

Boek excursies zoveel mogelijk van tevoren

Excursies zijn goedkoper wanneer je ze van tevoren boekt. Met name de heteluchtballonvaart kun je het beste van tevoren boeken, anders heb je de kans dat ze én VOL zitten én dat je meer betaalt dan nodig is. Mijn tip? Neem middels DM (direct message) contact op met @cappadocia_reizen op Instagram. Zij kunnen je een leuke korting geven als je vroegtijdig boekt.

De ultieme reisgids Cappadocië

Gezien Cappadocië dus in centraal Anatolië ligt, is het niet een plek waar de meeste mensen ‘toevallig’ even voorbij rijden. Maar oh mensen, wat is Cappadocië mooi! En dat maakt het een bezoekje zeker waard…

Luchthaven [Nevşehir]

De dichtstbijzijnde luchthaven in Cappadocië is die van Nevşehir. Deze luchthaven heeft zowel intertionaal als binnenlands vluchtverkeer. Zo kun je bijvoorbeeld ook een vliegticket vanaf Antalya naar Nevşehir boeken. Of van Istanbul naar Nevşehir.

Vanuit Nederland gaan er alleen directe vluchten vanaf Schiphol (Amsterdam) Airport naar Nevşehir. Deze vluchten worden verzorgd door Turkish Airlines.

Reisgids Cappadocië: alle steden en dorpen

Cappadocië heeft een aantal leuke plaatsen die het ontdekken waard zijn. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet – inclusief hun unieke karakters.

1. Göreme

Göreme is zowel de naam van het dorp met zo’n 2.000 inwoners (dat tegelijkertijd een openluchtmuseum is) evenals de naam van het wereldberoemde nationale park, dat een flink stuk groter is dan alleen het dorp zelf. Veel toeristen die naar Cappadocië komen kiezen voor een accommodatie in Göreme. Dat is ook niet gek, want dit dorp vormt het hart van Cappadocië. Je kunt hier de meest fantastische cave suites boeken! Maar welk hotel je ook kiest, in Göreme wordt je vrijwel overal wakker met prachtige uitzichten op de bizarre rotsformaties en de surrealistische maanlandschappen.

Verder is Göreme vooral een heuvelachtig plaatsje. De centrale weg (Bilal Eroğlu Cadesi) is gelukkig vlak, en hier zitten verschillende restaurants, bars, cafés en souvenirshops gevestigd. Het is zeker aan te raden om hier eens rond te wandelen! Dat kun je het beste aan het einde van de middag doen, want dan komt alles hier tot leven.

Göreme is relatief klein en je kunt er makkelijk doorheen wandelen. Houdt er wel rekening mee met dat dit dorp flinke hoogteverschillen kent; je kuiten ga je zeker voelen ‘s avonds! Verder vind je in Göreme ook hét ideale uitkijkpunt om ‘s ochtends de heteluchtballonnen op te zien stijgen: het Göreme Sunset/Sundown/Hot Air Balloons Viewpoint. De entreekosten daarvoor zijn overigens wel 5 Turkse lira per persoon.

De vele rotsformaties hier werden in de middeleeuwen uitgehold om huizen, kerken en ‘ondergrondse steden’ te creëren.

Göreme Cappadocië schemer

Göreme Cappadocië nacht

2. Ürgüp

Naast Göreme is het (flink grotere) Ürgüp ook enorm geliefd bij toeristen vanwege de vele cave suites en de prachtige omgeving. Ürgüp ligt aan de rand van Göreme nationaal park en het zal je verbazen, maar juist hiér vind je de mooiste feeënschoorstenen en rotsformaties.

Ürgüp was een belangrijke religieuze nederzetting in de Byzantijnse periode, en nét buiten deze plek vind je de overblijfselen van eeuwenoude kerken waarvan de fresco’s goed bewaard zijn gebleven. Overdag is het aan te raden om door de straten van Ürgüp te wandelen en de gebeeldhouwde huizen te aanschouwen, terwijl je hier ‘s nachts in het meest bruisende nachtleven van Cappadocië kunt duiken! Ürgüp ligt aan de zijderoute die Istanbul en Jerusalem met elkaar verbindt. De Byzantijnse, de Romeinse, en later de Seltsjoekse en de Ottomaanse periodes hebben allemaal hun sporen hier achtergelaten. Wie in Ürgüp komt raakt op een bepaalde manier het verleden aan. Je raakt hier niet uitgekeken.

Ürgüp 1

3. Uçhisar

Uçhisar is een klein dorp, of een kleine nederzetting, iets ten zuidwesten van Göreme. Het is vooral bekend vanwege Uçhisar Kalesi (Uçhisar castle) in het midden van het dorp. Deze kun je gratis bezichtigen en beklimmen. Verder vormt Uçhisar ook de toegangspoort tot Pigeon Valley (Duivenvallei): een geliefde vallei onder wandelaars.

Rondom Uçhisar Kalesi zitten wat toeristische winkeltjes, hotels, cave suites en restaurants gevestigd. En lijkt het je wel wat om te gaan paardrijden? Dan kun je hier binnen enkele minuten in het zadel stijgen.

Fun fact: het dorp Uçhisar ligt op het hoogste punt van Cappadocië.

Uçhisar castle

Uçhisar

4. Ortahisar

Ortasihar ligt zuidoostelijk van Göreme en heeft iets meer dan 3.000 inwoners. Dit dorp heeft, net als Uçhisar, een eigen kasteel die het bezoeken waard is.

Voor de echte wijnliefhebbers is het interessant om hier eens één van de wine houses (şarap evi) te bezoeken. Hier worden onder andere lokale en regionale wijnen uit Cappadocië geschonken. Ik ben geen wijnliefhebber, dus ik kan je helaas niet vertellen hoe ze smaken, maar op TripAdvisor krijgen de wine houses in Ortasihar lovende recensies.

5. Nevşehir

Nevşehir is vooral bekend vanwege de luchthaven, maar deze stad heeft nog véél meer te bieden. De stad heeft ongeveer 82.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is de grootste stad in Cappadocië. In het Nevşehir museum vind je rekwisieten uit vervlogen tijden. En een andere bezienswaardigheid in de stad is Nevşehir Kalesi (Nevşehir castle).

In de oudheid heette Nevşehir nog “Nyssa”. De christelijke heilige en theoloog Gregorius van Nyssa was hier bisschop in de 4e eeuw n. Christus. Onder de Ottomanen werd de naam van de stad veranderd in Muskara. De schoonzoon van sultan Ahmed III, grootvizier Damad Ibrahim Pasja, werd er geboren en liet een groot aantal openbare gebouwen in de stad bouwen. De naam van de stad werd daarna veranderd in Nevşehir (afgeleid van “nieuwe stad” in het Perzisch).

4. Avanos

Rivierstad Avanos ligt ten noorden van Göreme en is een beetje “de vreemde eend in de bijt” in Cappadocië. Dat maakt deze stad echter niet minder interessant. Er wonen hier zo’n 35.120 mensen. De rivier deelt de stad letterlijk in tweeën en het water ervan zou genezende krachten bevatten. Maar het zijn vooral de mineralen aan de oevers die verzameld worden om er aardewerk van te maken. In Avanos wordt veel aan handwerk gedaan en je vindt hier tal van pottenbakkerijen. Chez Hakan is één van de grootste pottenbakkerijen in de stad, en leuk detail: de mede eigenaresse (vrouw van de eigenaar) is Nederlandse. Mocht je tijd hebben, breng dan zeker een bezoek aan Chez Hakan – Pottery Shop en doe, als je kan, mee aan een workshop. Pottenbakken is een zeer stressverlichtende activiteit.

Aardewerk is het meest populaire handwerk in Avanos en wordt het meest verkocht. Geweven en geknoopte tapijten komen ook weer sterk op. Deze ‘typische Turkse’ tapijten worden in kleine werkplaatsen of door vrouwen thuis. Ze worden uit zijde en wol geweven op houten weefgetouwen.

Avanos heeft verder een zeer antieke geschiedenis: hier was al in de bronstijd menselijk leven. De rivier is een van de langste rivieren van Turkije: 1.355 kilometer lang. Deze rivier was bekend bij de Hettieten die haar “Marassantiya” noemden, terwijl de rivier in de klassieke tijd “Halys” werd genoemd. De huidige naam van de rivier, “Kızılırmak”, betekent: rode rivier. Dat komt doordat een gedeelte van de stroom heeft een roodachtige kleur heeft. Die kleur wordt veroorzaakt door ijzerhoudende mineralen.

Ieder jaar in augustus is Avanos het toneel van het kunst- en toerismefestival, waar een creatieve en vriendelijke sfeer heerst.

Reisgids Cappadocië: de mooiste valleien

Ik moet eerlijk bekennen: na een tijdje gaan al die rotsen en landschappen op elkaar lijken, en dan ben ik dus zo iemand die het al snel voor gezien houdt. Ben jij echter van plan om door de verschillende valleien te gaan hiken en/of wil je gewoon élke rotsformatie in Cappadocië bekeken en bestudeerd hebben? Dan zou ik zeker de tijd uittrekken om ál deze verschillende valleien te bezoeken.

Lijk je meer op mij qua karakter? Dan zou ik vooral de Red Valley, de Rose Valley, de Love Valley en … bezoeken.

Een tip voor wandelaars

Cappadocië heeft veel, héél veel, verschillende valleien. Het kan een uitdaging zijn om naar deze valleien toe te navigeren. In deze reisgids Cappadocië heb ik een kaart voor je opgenomen, maar als je deze kaart nu bij de hand wilt houden sla ‘m dan even op als afbeelding.

Of download – bij voorkeur thuis al – de app “Maps.cz”, ga in het menu naar “Offline kaarten” en zoek onder “Kaarten om te downloaden” naar Turkije. Vervolgens download je de kaart: Centraal Anatolië.

Handig om te weten: Vadisi = Turks voor: Vallei.

1. Red Valley (Rode Vallei)

Één van de highlights die je tijdens zonsondergang en al wandelend (of op z’n minst met een soort van alternatief vervoer) bezocht moet hebben is Red Valley. Het glooiende landschap kleurt hier elke avond diep, levendig rood terwijl de zon het laatste moment van de dag vastlegt.

Het wandelpad in de vallei is fenomenaal en ideaal voor wie niet een ál te grote trektocht af wilt leggen. Er zijn meerdere manieren om bij het wandelpad te komen.

 • Rijd met de auto of de taxi vanuit Göreme in 15 minuten rechtstreeks naar het uitkijkpunt (favoriet bij zonsondergang) in de Rode Vallei. Hier hoef je niet voor te wandelen.
 • Rijd eerst met de auto of de taxi naar de Rose Valley Trailhead en begin aan de combinatieroute Rose & Red Valley.
 • Begin met de Meskendir Trailhead en neem via dat pad de weg naar de Rose Valley Trailhead, en ga verder met de Red Valley Trail.

Mocht je van wandelen houden is het ‘t makkelijkst om met de Meskendir Trailhead te beginnen. Vanuit Göreme is het drie kilometer wandelen om bij de Meskendir Trailhead te komen.

Ben je niet zo’n wandelfanaat? Zorg dan in ieder geval dat je je naar het uitkijkpunt begeeft tijdens zonsondergang! Dit kost je iets van 20 Turkse lira entree (per auto of taxi), maar dat is het waard!

Lees ook: “Romantisch: Red Valley in Göreme, Cappadocië”

Rose Valley Red Valley
Onder in het midden van de kaart zie je de Rose Valley (Güllüdere Vadisi) & Red Valley (Kızılçukur Vadisi).

Romantisch Red Valley Cappadocië

Red Valley Merin

Red Valley Cappadocië Cappadocia sundown

2. Rose Valley (Rozenvallei)

“So this is Rose Valley. But despite of the name unfortunately there aren’t any roses here. It’s only the name”. Dit waren de woorden van de ballonvaarder toen ik met de heteluchtballon over de rozenvallei vloog. Waarom het dan toch de naam “Rose Valley” heeft gekregen? Ik denk vanwege de rozige gloed die als een sluier over het landschap valt zodra de zon opkomt.

Rose Valley ligt direct naast Red Valley en dat maakt het makkelijk om ze allebei tegelijkertijd te bezoeken. Beide valleien liggen ten noordwesten van Göreme.

Rose Valley Red Valley
Onder in het midden van de kaart zie je de Rose Valley (Güllüdere Vadisi) & Red Valley (Kızılçukur Vadisi).

Rose Valley rozenvallei Cappadocië

Rose Valley Cappadocia

3. Love Valley (Liefdesvallei)

Love Valley is één van de meest populaire wandelroutes in Cappadocië. Deze vallei is vooral bekend vanwege de vele rechtopstaande rotssculpturen hier (je mag zelf bedenken wat voor figuren en objecten je daarin ziet).

Love Valley ligt langs de route van Göreme en Uchisar (ten zuidwesten van Göreme) en is gemakkelijk te bereiken vanaf beide bestemmingen. Voor de beste ervaring raad ik je echter aan om de wandeling aan de Göreme-kant van het pad te beginnen.

Een kleine waarschuwing: houd er rekening mee dat, wanneer je naar ‘Love Valley’ op Google Maps navigeert, je doorverwezen naar het gelijknamige uitkijkpunt Love Valley dat zich boven het wandelpad bevindt.

Love Valley
Akvadi = waar Love Valley zich bevindt (links op de kaart)

Love Valley Cappadocia

4. Pigeon Valley (Duivenvallei)

Pigeon Valley ligt vlakbij Uçhisar. Kom je met de auto? Dan kun je de auto parkeren aan de hoofdstraat van Uçhisar en Pigeon Valley vervolgens te voet verkennen.

In Pigeon Valley zie je eeuwenoude duiventillen die uit de kliffen zijn gehouwen. Door de jaren heen hebben boeren hier duivenpoep gebruikt als een rijke meststof voor hun gewassen. Deze vallei is prachtig om door te wandelen en langs de route zie je grotwoningen, oude (grot)schilderingen, aardpilaren en natuurlijk… duiven.

Pigeon Valley
Pigeon Valley vind je bij het plaatsje Uçhisar (onder in het midden op de kaart).

5. Sword Valley (Vallei van de Zwaarden)

De Vallei van de Zwaarden (Swords Valley) is een regelrechte hotspot in Cappadocië. De vallei is alleen te voet bereikbaar en heeft hiking trail van ongeveer 2,5 kilometer. De vallei ligt ten oosten van Göreme, dichtbij de Red Valley & de Rose Valley.

Je kunt er naartoe navigeren door “Kılıçlar Vadisi” (Turks voor “Vallei van de Zwaarden) op te zoeken in Google Maps.

Sword Valley
Rechts bovenin op de kaart zie je “Kılıçlar Vadisi” staan: de Vallei van de Zwaarden.

6. Paşabağ Valley a.k.a. Monk’s Valley (Monnikkenvallei)

Paşabağ Valley ligt helemaal ten noorden van Göreme, dicht bij het plaatsje Çavuşin (als je dit überhaupt een plaatsje mag noemen). Monks Valley (Paşabağ Vadisi) in Cappadocië staat bekend om zijn perfecte sprookjesachtige schoorstenen, gebeeldhouwd uit oude lava, as en basalt.

De opvallende rotsformaties lijken hier “hoedjes” te dragen. Paşabağ Valley is één van de meest geliefde plekken rondom Göreme.

Pasabag Valley
Zie je de aanduiding met de bergjes rechts bovenin de kaart? Daar ligt Paşabağ Valley.

Monks Valley

7. Zemi Valley

Zemi Valley ligt ten zuidoosten van Göreme is een van de langste routes in Cappadocië (6 kilometer). Tijdens een wandeling door de vallei krijg de de perfectie combinatie van natuur en geschiedenis te zien! Als je écht van wandelen houdt beleef je één van de meest interessante wandelervaringen in Zemi Valley.

Hou je niet van wandelen? In Zemi Valley vindt je één van de meest populaire busstops. En – als je het mij vraagt – vind je hier ook het aller-, allermooiste uitkijkpunt van Cappadocië.

Zemi Vadi
Ten zuidoosten van Göreme zie je de route van de Zemi Vadi (Zemi Valley).

Zemi Valley uitzichtpunt

Pancarlık Valley Cappadocië

Zemi Valley Merin

En nog wat andere valleien…

Er zijn nog veel meer valleien te ontdekken in Cappadocië dan de zes hierboven. Echter zijn de Red Valley, Rose Valley, Love Valley, Pigeon Valley, Sword Valley, Paşabağ (Monks) Valley en Zemi Valley veruit de populairste om te bezoeken.

Lokale gidsen kunnen je over de andere valleien vertellen. Of boek een bus tour (ook erg leuk om te doen)! Tijdens zo’n bus tour word je een dag lang onder leiding van een gids alles vertellen over een aantal – specifiek uitgekozen – verschillende valleien.

Naar heteluchtballonnen kijken: vroeg je bed uit…

Wat ik persoonlijk van tevoren niet wist, en ik denk de meeste mensen niet: als je heteluchtballonnen wilt zien moet je vroeg je bed uit. En met vroeg bedoel ik: zet je wekker maar om 04.15 uur!

Reisgids Cappadocië: de beste uitzichtpunten

Wie ‘s ochtends naar de heteluchtballonnen wilt kijken kan dit het beste doen vanaf een uitzichtpunt. Het allerbeste uitzichtpunt vind je in Göreme. Maar er zijn ook volop andere alternatieven.

Lees ook: “Luchtballonnen kijken in Cappadocië: het beste uitzichtpunt”

Tip: wil je liever niet tussen de mensenmassa staan? Vraag dan aan de receptionist(e) van het hotel, of aan een taxichauffeur, waar de landingsplek van  de heteluchtballonnen die dag zal zijn. Met een taxichauffeur ben je het meest flexibel in waar je naartoe wilt. Meestal weten deze mensen ongeveer wel waar je moet zijn. Vervolgens kun je ongegeneerd je gang gaan zonder dat iemand anders je perfecte plaatje(s) photobombed. En, extra bonus: je kunt ook ietsjes langer uitslapen, want het duurt even voordat de heteluchtballonnen weer in hoogte zakken.

Luchtballonnen kijken in Cappadocië

Reisgids Cappadocië: dingen die je eigenlijk wel moét zien

Göreme (Openluchtmuseum)

Göreme: het hart van Cappadocië. Deze reisgids Cappadocië zou niet volledig zijn als ik je Göreme niet zou aanbevolen. Loop een rondje door deze plek en vergaap je aan de natuurlijke pracht ervan. Op elke hoek weer een nieuwe rotsformatie. En aan het einde van de dag kun je in de bruisende hoofdstraat heerlijk winkelen en eten & drinken.

Zelve Openluchtmuseum

De Zelve Vallei, tegenwoordig beter bekend als het Zelve Openluchtmuseum, is één van de vroegst bewoonde en laatst verlaten kloostervalleien in Cappadocië. Je vindt er niet dezelfde hoeveelheid kerken als in Göreme Openluchtmuseum, maar Zelve heeft zijn eigen attracties: het landschap is nóg dramatischer, met rotsen en pinakels en steile valleien, en er is meer vrijheid om rond te klimmen en om binnen te kijken bij alle grotten, hoekjes en gaatjes.

Het beste dat Zelve biedt, dat Göreme niét biedt, zijn de drie valleien, waarvan er twee verbonden zijn door een tunnel, waar verlaten huizen en kerken samen komen. Het Zelve Openluchtmuseum strekt zich ook breder uit dan het Göreme Openluchtmuseum. Zelve heeft maar liefst een kronkelende 1,5 kilometer aan bezienswaardigheden.

Kastelen

In Cappadocië zijn verschillende kastelen te zien. Die zijn er alleen wel iéts anders uit dan je in Europa gewend bent. Het zijn vooral ‘op elkaar gestapelde’ uitgehakte grotwoningen. De beste voorbeelden hiervan zijn Uçhisar Kalesi (Uçhisar castle) ; Ortahisar Kalesi (Ortahisar castle) en Nevşehir Kalesi (Nevşehir castle). Het is een kwestie van smaak of je ze mooi vindt, maar bijzonder zijn ze wel!

Ondergrondse steden

In Cappadocië bevinden zich enkele in het zachte tufsteen uitgehakte ondergrondse steden. Derinkuyu is de diepste ondergrondse stad ter wereld. Tot nu toe is er een gangenstelsel gevonden dat tot 85 meter onder de grond strekt. Een bezienswaardigheid die je zeker mee moet pakken – als je daar de mogelijkheid toe hebt.

Kerken met eeuwenoude fresco’s

In de Pancarlık Vallei (vlakbij de Zemi Vallei) vind je een aantal zeer oude kerken met goed bewaarde fresco’s. En ook op andere plekken in Cappadocië kom je deze tegen. Vraag je lokale gids ernaar, want hoe bijzonder is het dan deze schilderingen al vele mensenlevens oud zijn?

Reisgids Cappadocië: activiteiten die je eigenlijk wel moét doen

Er zijn een aantal activiteiten in Cappadocië die je eigenlijk wel moét doen. Je mag ze gewoonweg niet overslaan om de gehele Cappadocië-ervaring mee te krijgen. Kies je favorieten hieronder alvast uit! Mijn tip zou zijn: sla vooral de eerste niet over.

Heteluchtballonvaart

Het zou eeuwig zonde zijn om naar Cappadocië te gaan en niet in een heteluchtballon te stappen. Ondanks dat het een flinke hap uit je budget is (denk aan prijzen van € 150,- tot € 180,-) wil ik het je tóch aanraden om WEL te doen.

Aan deze ervaring kun je geen prijskaartje hangen, echt waar. Het is zo machtig, intens mooi dat je er alleen maar van kan genieten. Wil je mijn ervaring met een heteluchtballonvaart in Cappadocië lezen? Klik dan op de link hieronder.

Lees ook: “In een heteluchtballon over Cappadocië vliegen: mijn ervaring”

Heteluchtballon Cappadocië Assiana Balloons

Magisch Cappadocië

Merin de Does Cappadocië Turkije

ATV quad tour

Één van de leukste dingen om te doen – vind ik – is met een quad door de valleien van Cappadocië crossen! Helmpje op en gaan! Vol gas die valleien door. Overigens is dit ook leuk voor wanneer de ene helft van het reisgezelschap wilt paardrijden en de andere helft niet.

Een slimme tip van Flip: neem een GoPro of action cam mee (als je die hebt) en een bandero / biker mask om jezelf tegen al dat opstuivende zand te beschermen.

quad tour reisgids Cappadocië

Paardrijden

Wist je dat Cappadocië “land van de prachtige paarden” betekent? Dat je hier kunt paardrijden is dus niet eens zo gek. Er zijn verschillende organisaties waar je een paardrijtocht bij kunt boeken en vrijwel allemaal hebben ze één ding gemeen: de paarden zijn mak en daardoor zijn de paardrijtochten zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Bovendien gaat er altijd een gids mee. Overigens worden de paarden hier goed verzorgd, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Afhankelijk van jouw wensen en budget kun je een groepstocht boeken of een privétocht. Er zitten manages verspreid door heel Cappadocië, waardoor je eigenlijk in elke stad en in elke vallei wel een paardrijtocht kan maken.

Een paardrijtocht boek je al vanaf ongeveer € 39,- per persoon.

Paardrijden reisgids Cappadocië

Paardrijden in Cappadocië reisgids

Reisgids Cappadocië paardrijden beginners gevorderden

Een klassieke auto huren

Iets wat bijna nergensgenoemd wordt, maar wat wél een mogelijkheid in Cappadocië is: een klassieke auto huren. Er staan hier tal van prachtige, klassieke auto’s gestald die verhuurd kunnen worden voor ritjes en fotoshoots. Zo kwam ik deze beauty (zie onderstaande foto) in Göreme tegen.

Vraag desnoods even aan de eigenaar of hij de auto voor je naar het vlakke gedeelte van Göreme rijdt, als je het wat eng vindt om in het heuvelachtige landschap (en de steile straten) te moeten rijden.

Klassieke auto huren reisgids Cappadocië

Een fotoshoot met een flying dress

Één van de Instagram trends onder content creators de laatste tijd, is een fotoshoot in een flying dress. En in Cappadocië zie je dit volop gebeuren! Nu hoef je daar geen content creator voor te zijn om dit ook te kunnen. Je kunt ter plekke een flying dress huren, bijvoorbeeld bij @flyingdress_cappadocia (via Instagram). Meestal kunnen zij je ook wel koppelen aan een professionele fotograaf.

Of ga zelf aan de slag! En combineer je fotoshoot met het huren van een klassieke auto – in dezelfde kleur.

Lees ook: Travel trend: flying dress (ik kocht er één in Turkije)

Flying dress Turkije huren kopen

Flying dress plussize plus size

Pottenbakken

Onder andere in Avanos kun je dus pottenbakken. Een leuke, creatieve en tegelijkertijd ontspannende activiteit. En hoe gaaf is het als je jouw eigen creatie – of iets wat daarop lijkt – mee naar huis kan nemen. Souvenirs met emotionele waarde, daar hou ik van!

Neem dus zeker een kijkje in Avanos of bij een andere pottenbakkerij in de regio.

pottenbakken Cappadocië

Vind een wensboom in Cappadocië

Op verschillende plekken in Cappadocië, waaronder in Göreme, staan Turkse wensbomen. Je herkent de boom aan de versieringen met het Turkse “boze oog”. Officieel heet dit een Nazar; het is een amulet die je tegen kwade invloeden beschermt.

Ook typisch: volgens het volksgeloof hebben mensen met helderblauwe ogen een ongelukbrengende blik (ik moet dus oppassen, met mijn blauwe ogen). Het Nazar amulet wordt geacht als tegenmiddel te werken en de boze blik af te wenden.

Ik ga overigens niet vertellen waar je deze wensbomen kunt vinden, want dat bederft de helft van de pret. Ga dus vooral op zoek! En laat het me weten wanneer je er één gevonden hebt (zonder de locatie ervan te verklappen).

Wensboom Wish Tree Cappadocië Cappadocia

Bus tours: groen en rood

Wil je veel van de verschillende valleien en bezienswaardigheden in een korte tijd bezoeken en niet moeilijk hoeven doen met het openbaar vervoer en/of een adressenlijst voor een taxichauffeur? Dan zijn de bus tours leuk! Tijdens deze excursie gaat er een professionele en erkende gids mee op de tocht. Je kunt twee verschillende bus tours boeken… een rode tour en een groene tour. Ik heb de verschillen voor je uitgelicht:

 • De rode tour gaat voornamelijk langs de valleien en bezienswaardigheden ten noorden en ten oosten van Göreme (noord-Cappadocië). In kleine minibusjes verken je met een reisgezelschap Noord-Cappadocië. Denk aan Red Valley, Rose Valley en zelfs een uitstapje naar Love Valley. Ook Devrent Valley en Paşabağ Valley komen bij de meeste rode bus tours aan bod. Je krijgt de gelegenheid om souvenirs te shoppen bij pottenbakkerijen in Avanos.
 • De groene tour gaat vooral door zuid-Cappadocië. Onderdeel van deze bus tour zijn onder andere het uitkijkpunt in Göreme; de (groene) Ihlara vallei; het bekijken van oude fresco’s; het klooster van Selime en ondergrondse steden. Al deze bezienswaardigheden liggen iets verder van Göreme af dan de bezienswaardigheden van de rode tour.

Beide bus tours zijn ontzettend mooi, allebei op hun compleet eigen manier. De rode bus tour wordt echter verreweg het meest gekozen door toeristen die voor de eerste keer in Cappadocië zijn. Deze bus tour (rood) richt zich dan ook vooral op de highlights in Göreme nationaal park.

Maak foto’s in een tapijtenwinkel

Turkse tapijten. Perzische tapijten. Er kan over getwist worden wat de officiële benaming is, maar feit is: deze tapijten zijn absolutely stunning! Het handwerk en de mate van details erin zijn ongekend. Én ze zijn dus volop verkrijgbaar in Cappadocië.

De winkeliers hier zagen duidelijk ook alternatieve verdienmodellen in deze tapijten, behalve dan ze ‘simpelweg’ te verkopen, en creëerden daarom de meest prachtige decors. Temidden van deze artistiek ingerichte omgevingen kun jíj op de foto. Wel even betalen natuurlijk, want het blijft een toeristische regio. Maar daar krijg je een mooi, uniek kiekje voor terug. Bij Galerie Ikman in Göreme maakt de eigenaar zelfs drone shots van je (of jullie).

Wil je zelf een tapijt mee naar huis nemen? Dan kan ik je Sultan Carpet in Göreme van harte aanraden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sultan Carpets (@sultan_carpets)

The Garden Lavadocia

Van juni tot ver in de nazomer staan de lavendelvelden van The Garden Lavadocia in bloei. Hier kun je een bezoekje brengen, je neus een geurreis geven en/of prachtige fotoshoots doen!

De leukste souvenirs

Leuke souvenirs uit Cappadocië zijn er volop. Denk aan miniatuur heteluchtballonnen; regionale wijnen; aardewerk uit de pottenbakkerijen; oosterse lampen en tal van andere snuisterijen. Van kleine tot grote souvenirs en van budget souvenirs tot kwalitatief hoogwaardige handwerken. Er is voor iedereen wel wat te shoppen hier.

Tip: bij het Sweet Pumpkin House in Göreme kun je custom made aardewerklampen bestellen.

Souvenirs in Cappadocië

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Deniz Ün (@sweet_pumpkin_house)

Jouw reis naar Cappadocië boeken

Zo, met deze reisgids Cappadocië weet jij wat je te doen staat!

Direct boeken? Dat kan op twee manieren: boek alles los of boek een pakketreis via Corendon.

Pakketreis boeken

Bij Corendon kun je verschillende rondreizen door Turkije boeken, waaronder een aantal rondreizen door Cappadocië. Het fijne van dat deze rondreizen is dat je volledig ontzorgd wordt.

Ik heb de leukste voor je op een rijtje gezet:

1. Georganiseerde rondreis Cappadocië

Boek hier.
*Op basis van logies & ontbijt

Je bent hoe dan ook goedkoper – en het makkelijkst – uit met deze rondreis! Je vliegt met Corendon naar Antalya (Turkse Rivièra) en behalve Cappadocië bezoek je ook de wereldberoemde antieke stad Perge, het Romeinse theater Aspendos, het Mevlana Museum & Sultanhan Keravanserai, Göreme, de ondergrondse stad Kaymakli en het Dal van de monniken. Een rondreis om niet snel te vergeten!

Rondreis is inclusief:

 • Retourvlucht naar Antalya
 • Transfers van en naar luchthaven
 • Comfortabele bus met airco
 • Alle overnachtingen in standaard hotels
 • Verzorging op basis van Logies & Ontbijt
 • Professionele Nederlandssprekende gids

Rondreis is exclusief:

 • Excursiepakket t.w.v. € 99,- p.p. (optioneel te voldoen bij aankomst). Het excursiepakket is inclusief: alle entreegelden – lunches – diners – fooien voor de belboys (in restaurants/hotels) – vervoer tijdens de excursies – professionele Nederlandssprekende gids.
 • Alle drankjes bij ontbijt/lunch/diner zijn niet inbegrepen.

2. Rondreis Cappadocië & Cave Hotels

Boek hier.
*Op basis van logies & ontbijt

Ben je een liefhebber van natuur, cultuur en historie, dan is deze schitterende rondreis je op het lijf geschreven. Deze reis is exact hetzelfde als de hierboven beschreven reis, met één belangrijk verschil: je overnacht namelijk maar liefst drie(!) nachten in een cave hotel! Hoe gaaf is dat?

En verder hoef je je nergens zorgen over te maken, want alles is tiptop geregeld.

Alles los boeken

Houd je liever zelf de touwtjes in handen met maximale reisflexibiliteit? Boek dan alles los.

Ik doe dit zelf altijd het liefst via Booking.com. Zij hebben ontzettend veel accommodaties waar je uit kunt kiezen en als je alleen reist betaal je vaak niet meer dan nodig is bij hen. Een ander groot pluspunt vind ik dat je bij sommige accommodaties nog t/m enkele dagen van tevoren kunt annuleren + pas bij aankomst hoeft te betalen.

Typ in de zoekwidget hieronder Göreme, of jouw andere favoriete plek in Cappadocië in, en begin direct met het opdoen van inspiratie.Booking.com

Ik hoop dat deze reisgids Cappadocië je helpt bij het voorbereid van je bezoek aan deze prachtige regio! Mocht er naar jouw idee nog iets ontbreken in de reisgids Cappadocië, laat dit dan hieronder door middel van een reactie weten. Dan vul ik de reisgids Cappadocië zo snel mogelijk aan! 

 

 

 

 

*Disclaimer: dit artikel kán affiliate links bevatten. Hier verdien ik een kleine commissie over (jij betaalt daar niets extra’s voor). Met deze verdiensten kan ik de gemaakte kosten voor mijn blog dekken, zodat jij doorlopend de allerbeste tips en travel content kan blijven ontvangen. 

5 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like