Als vrouw alleen op vakantie

Als vrouw alleen op vakantie: zo doe ik het…

0 Shares
0
0
0

Als vrouw alleen op vakantie… is dat niet gevaarlijk? Welnee! Helemaal niet. Het werkt juist enorm bevrijdend. Want als je eenmaal leert hoe je het met jezelf naar je zin kunt hebben, zijn er nog maar weinig mensen of dingen in het leven die jou tegen houden.

Ik ga vanaf mijn 25ste regelmatig alleen op vakantie en soms denk ik *stiekem* weleens dat ik dit al véél eerder had moeten doen. In mijn eentje op vakantie gaan maakt me niet alleen zelfstandiger, maar ook gelukkiger – en wijzer. Maar… natuurlijk is het ook altijd goed om met een aantal zaken rekening te houden als je als vrouw zijnde alleen op vakantie gaat. Waar je dan precies rekening mee moet houden is wat ik je in dit artikel ga vertellen.

Nog nooit eerder alleen op vakantie geweest?

Als je nog niet eerder als vrouw alleen op vakantie ben geweest, kun je overwegen om gewoon eens dichtbij huis te beginnen.

Ik doe dat regelmatig als ik er “tussendoor” even uit wil. Zo boekte ik bijvoorbeeld eind 2021 drie nachten Van der Valk Dordrecht in mijn eentje, en boekte ik in 2022 een hoogzomer arrangement bij Van der Valk Gilze – Tilburg. Ik nam mezelf mee naar Safaripark Beekse Bergen, ik nam mezelf mee uit eten en ik nam mezelf mee zwemmen. Of ik me toen alleen heb gevoeld? Geen enkel moment. Overal waar ik kwam had ik wel aanspraak. En als dat even niet zo was… was het óók helemaal oké.

Als vrouw alleen op vakantie naar het buitenland

Als vrouw alleen op vakantie gaan naar het buitenland is waarschijnlijk waar je echt van droomt, anders was je niet op dit artikel uit gekomen. Ik kan je alleen maar stimuleren om die droom na te jagen. Zeker doen! Zo ben ik zelf alleen op reis geweest naar Londen, Dubrovnik, Turkije en Dubai, en ik ga binnenkort alleen naar Marokko. Elke reis had zo zijn eigen charmes. En ik kwam steeds een stukje zelfstandiger en “rijker” terug. Ik leerde onderweg ook veel en daarom kan ik je de volgende tips geven waar je van tevoren rekening mee moet houden als je alleen reist.

1. Kosten

Als je als vrouw alleen op vakantie gaat, of als je überhaupt alleen op vakantie gaat (dit geldt voor mannen namelijk ook), is het niet erg handig om een pakketreis te boeken. Je betaalt dan namelijk altijd teveel. Pakketreizen zijn meestal samengesteld voor stelletjes, vriendengroepen of families.

Wat je beter kunt doen is losse tickets boeken. Daar heb je websites zoals skyscanner.nl voor, maar mijn favorieten zijn Corendon (Airlines) en Transavia. En een kleine tip: hoe eerder je van tevoren boekt, hoe fijner de prijs.

Ook voor hotels, appartementen, et cetera geldt: boek ze liever los. Ik doe dit bijvoorbeeld graag via Booking.com, AirBnB en Trip.com.

2. Veiligheid

↠ Maak een kopie van je paspoort
Één van de belangrijkste dingen die je moet doen als je alleen op vakantie gaat, is: kopieën maken van je paspoort. Dit kan in uiterste situaties een echte life saver zijn. Ik maak die kopieën zelf altijd in drievoud:

  1. De eerste kopie laat ik thuis bij mijn ouders
  2. De tweede kopie neem ik mee met mijn reisbagage
  3. De derde kopie plaats ik op SharePoint of OneDrive o.i.d.

Stel dat je je paspoort tijdens je vakantie kwijtraakt, dan heb je dus altijd een back-up. In drievoud.

↠ Verdeel je geld
Niet doen: al je geld op één bank(pasje) zetten. Wel doen: je geld tactisch verdelen. Mocht je dan jouw bankpasje kwijt raken, heb je altijd nog een back-up. Zo reis ik zelf standaard met: mijn bankpas, een debitcard (een creditcard waar je niks van kunt ‘lenen’, maar waar je wél geld op kunt storten) en een spaarrekening. Van die laatste heb ik geen pasje, maar vanuit de app van mijn spaarrekening kan ik wel geld overmaken naar mijn betaalrekening.

PRO tip: activeer je bankpas en debit-/creditcard ook in je iPhone wallet.

↠ Laat altijd weten waar je bent
Ben je eenmaal op vakantie en ingecheckt in je hotel/appartement, laat dan altijd aan iemand weten waar je bent. Het maakt me niet uit of dat de receptionist(e) of het thuisfront is. Waar je ook heen gaat: laat het gewoon even ‘casual’ weten.

3. Neem iets mee om te ‘doen’

Tijd doorbrengen met jezelf kan één van de fijnste dingen zijn die er is, mits je je niet gigantisch gaat lopen vervelen en heimwee krijgt. Zelf neem ik daarom altijd iets mee om te doen voor de momenten dat ik even geen aanspraak of gezelschap wil.

Nu ben ik daar niet zo moeilijk in, want ik heb nogal veel hobby’s. Denk aan fotografie, drone videografie, lezen, schrijven, bloggen, et cetera. Maar ook als je deze hobby’s allemaal niet hebt… neem dan een puzzelboekje mee bijvoorbeeld, of wat magazines. En een mp3-speler doet het voor mij ook altijd erg goed. Zo hoef je je geen moment te vervelen.

4. Ga nooit zomaar met een man/mannen mee

Leuk, de andere sekse. Soms ook verdomd aantrekkelijk. En je kunt ze overal tegen komen… Op het strand, in de bar, in de discotheek. Maar ga alsjeblieft nooit zomaar met een man mee. Je weet namelijk niet hoe ze jou zien, en in het buitenland kunnen ze je zomaar als de “rijke kapitalist” zien – ook al zwoeg jij hard voor je geld… In Tunesië hebben ze zelfs zoiets als “Bezness”: een industrie waarin jonge mannen westerse vrouwen versieren om ze vervolgens financieel uit te kleden (zie ook ‘oplichters ontmaskerd’). Maar ook in landen als Turkije en Marokko hebben ze hier een handje van.

Als een man jou écht aantrekkelijk vindt, gaat hij respectvol met je om. In dat geval zal het ook zeker geen issue zijn als je hem vraagt of hij geduld wilt hebben. Wees dus altijd op je hoede en vraag desnoods eerst even in de omgeving rond hoe deze jongen/man bekend staat, vóórdat je met hem mee gaat.

5. Wees voorzichtig met huurovereenkomsten

Net als mannen kunnen ook zakenmannen en -vrouwen jou als “die rijke kapitalist” zien in het buitenland. Wanneer je bijvoorbeeld een fiets, scooter of auto gaat huren wordt je al snel genept. Deze vorm van fraude komt zelfs het meest voor op vakantie. Gesjoemel met het aftanken, dure ‘verplichte’ verzekeringen, exorbitant hoge rekeningen voor minimale schade en problemen met terug krijgen van de borg.

Mijn advies: huur gewoon helemaal niks op vakantie. En als je dan tóch moet huren… zorg er dan voor dat je het bij bedrijven doet die goed te boek staan. Check recensies. Reserveer het liefst vanuit Nederland al iets. En maak goede afspraken van tevoren. Zet het liefst zoveel mogelijk op papier. En voordat je ergens mee wegrijdt, zorg er altijd voor dat je foto’s hebt gemaakt en de eventuele schade op een document hebt laten zetten die beide partijen, zowel jij als de verhuurder, ondertekend hebben.

6. Wees niet té goedgelovig…

Hoi! Aangenaam. Mevrouw naïef hier: een eigenschap die ik snel af heb moeten leren op reis. Want als je als vrouw alleen op vakantie gaat wil je zeker niet te goedgelovig overkomen. Dat maakt je namelijk een makkelijke prooi voor alle ‘roofdieren’ daar buiten. Ik wil je niet bang maken… ik wil je alleen maar meegeven dat je je gezonde verstand moet blijven gebruiken. Klinkt iets als te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook.

Hou genoeg van jezelf om je niet zomaar in de luren te laten leggen en trek duidelijke grenzen. Vertrouw ook op je eigen gevoel en intuïtie. Als iets niet goed voelt, doe het dan gewoon niet.

7. Vertrouw op de vriendelijkheid van vreemden

Deze tip staat misschien een beetje haaks op de vorige, op het eerste gezicht, maar geloof me: je kunt ze prima allebei tegelijkertijd handhaven. Zo was ik bijvoorbeeld een keer net voor de nacht op Dubrovnik Airport geland. Ik moest vanaf daar met een huurauto mijn weg vinden naar het Hilton Imperial Dubrovnik. Helaas was précies de toegangsweg naar dit hotel afgesloten, waardoor ik in het holst van de nacht maar rondjes blééf rijden…

Op een gegeven moment reed ik voor de zoveelste keer het centrum in en zag ik een jongen die net klaar was met werken. Ik vroeg hem hoe ik bij het hotel kon komen. Hij gaf me een uitleg, maar die begreep ik niet. Uiteindelijk zei hij: “Ik stap wel even in en dan rij ik een stukje met je mee, het is niet ver”. Op dat moment vertrouwde ik op mijn gevoel en intuïtie – en die waren beide goed. Hij bracht me netjes naar het hotel en wenste me een fijne vakantie. Dat scheelde mij heel wat rondjes de berg op en af – en tijd! ‘:)

Als vrouw zijn je belangrijkste ‘wapens’ op vakantie/op reis “je gevoel en je intuïtie”, wordt vaak gezegd… Ik wil er daar nog één aan toevoegen. Je derde wapen is je zelfrespect. Een goede leidraad voor alleen op vakantie gaan vind ik: doe niks op vakantie waardoor je dat zelfrespect zou kunnen verliezen. 

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like