Düden watervallen Antalya Turkije

Alles wat je moet weten over de Düden watervallen in Antalya

0 Shares
0
0
0

De Düden watervallen in Antalya roepen nog wel eens verwarring op bij toeristen, want: is er nou één, of zijn er nou twee watervallen? Ik geef je het antwoord en… goed nieuws: één van de twee watervallen is gratis te bezoeken! Plus: een ticket voor de andere waterval is spotgoedkoop.

Hoe dan ook: de Düden watervallen zijn eigenlijk twee watervallen van dezelfde rivier. Die rivier, de “Düden Stream” genoemd, stroomt vanaf het hoger gelegen binnenland richting de Middellandse zee. De eerste waterval bevindt zich “bovenin” Antalya, welke ook wel de “hoger gelegen Düden waterval” of “Düden Şelalesi-1” genoemd wordt. De tweede waterval bevindt zich direct aan zee, welke ook wel de “lager gelegen Düden waterval” of “Aşağı Düden Şelalesi” genoemd wordt.

De Düden watervallen: een verfrissend uitje

In de zomermaanden kan het aan de Turkse Rivièra ontzettend warm zijn. Wil je in die maanden op stap om de omgeving te verkennen, dan kan ik je een uitje naar de Düden watervallen van harte aanraden. Deze watervallen zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor de nodige verkoeling.

Vooral de Düden waterval vind ik – persoonlijk – altijd heerlijk. Wie in dit park rondloopt vangt namelijk een hoop van de rondstuifende nevel op.

De lager gelegen Düden waterval is daarentegen juist weer imposant, omdat het water hier op spectaculaire wijze van de rivier naar de zee stort.

De hoger gelegen Düden waterval: Düden Şelalesi-1

De hoger gelegen Düden waterval is wat mij betreft de meest spectaculaire van de twee. Dat komt doordat de grotendeels ondergrondse Düden-rivier op deze plek weer tevoorschijn komt aan de oppervlakte en het rivierwater zich hier van een rots afstort.

Rondom deze Düden waterval is een mooi en netjes onderhouden park aangelegd. Deze plek is overigens ook voor een groot deel rolstoelvriendelijk. Je kunt hier wat drinken/eten en met papegaaien op de foto – uiteraard tegen betaling. De grot achter de waterval is ook toegankelijk, hier kun je doorheen lopen.

Een heerlijk park om 1 of 2 uurtjes in te vertoeven!

Adres:
Varsak Mahallesi Düden Şelalesi Parkı içi, Kepez/Antalya, Turkije

Toegangsprijs

Voor de hoger gelegen Düden waterval geldt een toegangsprijs. Je moet een ticket bij de entree kopen. Kosten? 10 Turkse lira (omgerekend zo’n € 0,50 – afhankelijk van de wisselkoers op dat moment).

Düden watervallen
Düden waterval Antalya

De lager gelegen Düden waterval: Aşağı Düden Şelalesi

De lager gelegen Düden waterval ligt in het Düden Park. Een openbaar park waar je van het uitzicht over zee kunt genieten.

Er kan niet direct naast de waterval geparkeerd worden, dus je moet een klein stukje wandelen om er te komen. Eenmaal bij de waterval aangekomen zie je een foodstand die Simit (Turkse sesambroodjes) verkoopt, met even verderop een plek met twee papegaaien. Met deze vogels kun je op de foto voor de waterval. Een professionele fotograaf neemt dan de foto’s – uiteraard tegen betaling.

Heb je de waterval na een tijdje wel gezien? Ga dan koffie drinken in één van de koffietentjes vlakbij.

Adres
Çağlayan, Lara Cd. No:457, 07230 Muratpaşa/Antalya, Turkije

Gratis toegang

De lagere Düden waterval is gratis toegankelijk. Je hoeft er géén entreeticket voor te kopen.

Aşağı Düden Şelalesi
Aşağı Düden Şelalesi close up

Düden watervallen: hoe kom je er?

Je kunt een taxichauffeur aanhouden en deze vragen om je naar de watervallen toe te rijden. Een andere optie is de Dolmuş: een belangrijke vorm van openbaar vervoer in Turkije. Vraag bij de receptie van jouw hotel of er een Dolmuş in de buurt stopt en hoe vaak je moet overstappen om bij de Düden watervallen te komen.

Toen ik voor de eerste keer met mijn ouders – way back in 2006 – in Turkije op vakantie was, was een stop bij de lagere Düden waterval onderdeel van een excursie. Die excursie was gericht op winkelen en het bekijken van enkele (gratis) bezienswaardigheden in Antalya. Inmiddels weet ik dat dergelijke excursies vaak duurder geprijsd zijn dan wanneer je zelf een taxi of Dolmuş neemt. Ik raad je dus aan om het laatste te doen. Turkije is immers een veilig genoeg land om ook alles buiten de muren van je resort of hotel te verkennen. En daar ga je zeker geen spijt van krijgen.

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like