9x doen in Kuşadası: dit wil je beleven!

0 Shares
0
0
0

Kuşadası is zo’n Turkse badplaats waar je maar weinig mensen over hoort. Toch trekken hier jaarlijks duizenden toeristen naartoe. Niet alleen Europeanen en Russen, maar ook Turken zélf komen graag in Kuşadası. De badplaats ligt namelijk maar zo’n 100 km ten zuiden van de grote stad Izmir. Kuşadası heeft, net als Izmir, een prachtig uitzicht op de Egeïsche Zee. Én je kunt vanaf hier ook de veerboot naar het Griekse eiland Samos pakken.

Alles over Kuşadası

Kuşadası is een Turkse badplaats, 90 kilometer ten zuiden van İzmir. Het behoort tot de Egeïsche kust en is een geliefd vakantieoord van toeristen én de Turken zelf.

Leuk weetje: de naam Kuşadası is afkomstig van het ‘duiveneiland’ dat voor de kust ligt. Het woord “kus” betekent namelijk “vogel”, en “ada” staat voor “eiland”. Het centrum van Kuşadası heeft een lange, brede boulevard met veel bedrijvigheid. Winkels, restaurants, cafés, het straatleven, beachvolleybal. Alles kom je hier in de zomermaanden tegen.

Daarnaast is Kuşadası ook een ideale uitvalsbasis voor veel toeristische bezienswaardigheden in de omringende regio, zoals:

  • De ruïnes van Efeze;
  • Het authentieke bergdorpje Şirince;
  • De laatste heilige rustplaats van Maria;
  • De Īsa Bey Moskee in Selçuk;
  • De grot van de zeven slapers.

Maar wie gewoon lekker in Kuşadası wilt blijven, kan zich hier ook dagen vermaken.

9x doen in Kuşadası

Er valt een heleboel te doen in deze Turkse badplaats, maar ik neem je in dit artikel vooral even mee langs de highlights.

1. Pigeon Island (“duiveneiland”) bezoeken

Als ik samen met mijn moeder op onze eerste vakantiedag over de boulevard van Kuşadası slenter, trek een nabij schiereiland mijn aandacht. Aan de kade die als toegangsweg naar het eiland dient liggen allerlei boten vastgemeerd. Daarachter zie ik een stel hoge muren en een hele zwik palmbomen. Ik zie toeristen achter de muren van het eiland verdwijnen – en even later doemen ze weer op. Ik blijk het duiveneiland te hebben gevonden. 

Het duiveneiland (Güvercinada in het Turks) is het symbool van de stad. In 1834 werd op het eiland een Byzantijns fort gebouwd, ter verdediging van Kuşadası) tegen piraten. Tegenwoordig dient het meer als botanische tuin én als toeristische trekpleister. De vuurtoren op het eiland wordt nog steeds gebruikt. En mocht je je afvragen of er ook daadwerkelijk duiven op het eiland zijn: jawel! Niet alleen wilde duiven, maar ook duiven die hier worden gehouden. Op het eiland is ook een theetuin met terras en een kleine kinderboerderij.

Mijn moeder ziet het niet zitten om al die hoogteverschillen te moeten trotseren (ze heeft last van haar knie), dus ik ga zelf op onderzoek uit. Ik beloof haar: “Ik ben zo terug.” Ruim een uur later was ik pas weer terug. Daar had ik me flink op verkeken. Een wandeling hier is goed voor de kuiten en biedt mooie uitzichten over de stad.

Duiveneiland Kusadasi

Doen in Kuşadası duiveneiland 1
Doen in Kuşadası duiveneiland 2
Doen in Kuşadası duiveneiland 3

2. Genieten van een magische zonsondergang

De Egeïsche Zee staat bekend om haar prachtige zonsondergangen. En of je die nu bekijkt vanaf Mykonos, Rhodos of Kuşadası: genieten doe je er áltijd van. Ik kan me zomaar voorstellen dat de Engelse term sunkissed hier vandaan komt, want het voelt letterlijk alsof je huid nog een laatste keer door de zon gekust wordt, nét voordat deze ondergaat.

Vanaf onze hotelkamer in het Charisma Deluxe hadden we het voorrecht om een week lang uitbundig te kunnen genieten van elke zonsondergang hier. Maar ook de boulevard van Kuşadası is een prima plek om de dag af te sluiten met nog één warme, laatste zonnegroet! Voordat de avond valt…

Merin de Does zonsondergang Egeïsche zee

Zonsondergang Turkije

Zonsondergang Kuşadası

3. In de avond het centrum verkennen

Als de avond valt lijkt het wel alsof er flink wat extra leven in Kuşadası wordt geblazen! De lampen gaan aan, de boulevard stroomt vol en de toeristen komen tevoorschijn uit hun hotels.

De winkels zijn ‘s avonds gewoon open in Kuşadası. Ik gok tot een uurtje of 10 of 11, maar zeker weten doe ik het niet. Wie wilt winkelen in de avond heeft wel iets aangenamere temperaturen dan overdag. ‘s Middags is de zon op zijn heetst natuurlijk en dan kun je beter aan het zwembad of aan het strand liggen. Of een plekje in de schaduw opzoeken. 

Aan het zwembad of het strand is ook een prima plek om je roes uit te slapen, want in Kuşadası vind je een grote variëteit van bars en clubs. Denk aan Ierse Pubs, een Oranje café en andere uitgaansgelegenheden. De prijzen van de bars liggen vrij hoog en het publiek is vrij jong. Een vergelijking met Salou of Chersonissos zou ik niet willen maken, maar dat je de nachten hier al feestend door kunt komen is een feit! 

Kuşadası avond 1

Kuşadası avond 2

Doen in Kuşadası avondleven

Kuşadası hand

4. Borrelen aan de boulevard

Een hapje en een drankje, met zicht op zee. Als je dat helemaal ziet zitten kan ik je van harte The Bear Gastro Pub in Kuşadası aanraden! Deze fijne plek ligt tussen het duiveneiland en de bazaar in. Hier serveren ze allerlei soorten speciaalbieren, wijn en hartige hapjes! En wil je je namiddagborrel over laten gaan in een etentje, dan kan dat hier ook – moeiteloos. Pizza, lamsrack, burgers en verse pasta staan op het menu! Niet zo’n vleeseter? Geen zorgen, ook aan de veganisten is gedacht. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken in Kuşadası waar je heerlijk kunt borrelen. Ben je de ene plek zat? Struin dan gewoon de boulevard af naar de volgende plek.

Borrelen aan de boulevard

5. De textielmarkt en bazaar bezoeken

Wil je op een Turkse textielmarkt zijn geweest, dan moet je eigenlijk wel naar de woensdagmarkt in Kuşadası gaan. Kleine waarschuwing: de kooplui zijn enorm opdringerig. Als je geen interesse hebt zeg dan gewoon ferm “Nee”, “Hayır” (spreek uit als: ha-jur, dit betekent “nee” in het Turks) of schud met je hoofd en loop weg. Wees je ervan bewust dat de kooplui in eerste instantie altijd de hoofdprijs rekenen aan toeristen. Een goede vuistregel is dat je uiteindelijk 1/3 van hun eerste vraagprijs zou moeten betalen – en dan verdienen zij er nog steeds ruimschoots op.

Woensdagmarkt
De woensdagmarkt vind je iets verder landinwaarts in Kuşadası. AFDINGEN IS HIER EEN MUST. Je kunt de Dolmus nemen naar Kuşadası centrum of een taxi. Wij namen voor het gemak de taxi. Meestal weet de taxichauffeur de weg, dus dat scheelt weer een hoop gedoe.

Mocht je er zelf heen willen navigeren, dan is dit het adres:
Hacıfeyzullah Mh, Kayadan Sitesi No:17, 09400, 09400 Kuşadası/Aydın, Turkije

Het ligt vlakbij de CarrefourSA en de Kuşadası Otobüs Terminali.

Textielmarkt Turkije

6. De boot nemen naar het Griekse eiland Samos

Vanaf Kuşadası kún je de veerboot nemen naar Samos. Of je dat ook daadwerkelijk wilt gaan doen laat ik aan jou. Wij deden het wel en het viel eerlijk gezegd wat tegen. Dat komt allereerst omdat je bijna de helft van je tijd, tijdens deze overtocht, bezig bent met het regelen van de juiste papieren en douanecontroles. Je reist namelijk nog steeds internationaal (en zelfs intercontinentaal). En ten tweede omdat er vrij weinig te beleven is op Samos. En in het bijzonder: in Pythagoreio, want dat is waar de veerboot je naartoe brengt.Wil je de overtocht tóch maken en het maximale uit je dag op Samos halen? Regel dan zoveel mogelijk van tevoren. Lees hier het hele artikel over de overtocht van Kuşadası naar Samos.Wil je liever gewoon een dag het water op, zonder overtocht? Dan kun beter een boottocht met lunch en/of barbecue als excursie boeken. En eerlijk is eerlijk: ik raad je sowieso het laatste aan.
Kusadasi naar Samos

7. Een lieve taxichauffeur ‘strikken’ voor een dag vol excursies!

Misschien valt er nog wel meer rondom Kuşadası dan ín Kuşadası te ontdekken… en dan is het handig als je een lokale gids hebt. Nu kun je een groepsexcursie boeken bij je touroperator en het geld in hun zak laten verdwijnen, of je kunt ervoor kiezen om een lokale taxichauffeur te ‘strikken’. Wij deden dat laatste. Dat doe ik wel vaker als ik op vakantie ben in Turkije trouwens. Je maakt de taxichauffeur er namelijk ontzettend blij mee en jezelf ook. Ik kijk altijd wel eerst even of het klikt met de taxichauffeur want je hebt er hele chagrijnige tussen zitten, maar ook hele vriendelijke. Ach ja, het zijn net mensen ;).

Met ‘onze’ taxichauffeur hadden we het deze keer echt getroffen! Wat een vriendelijke man, niet normaal! Hij heeft ons naar allerlei plekken gereden vlakbij het Turkse dorpje Selçuk. De grot van de zeven slapers, de laatste rustplaats van Maria, de Īsa Bey Moskee en natuurlijk ook: Efeze. En als kers op de taart bracht hij ons naar het Turkse bergdorpje Sirince. 

Overal hadden we ruim de tijd en konden we ons eigen tempo bepalen. En als mijn moeder niet alles mee kon lopen vanwege de pijn in haar knie, bleef ze gewoon wachten bij de taxichauffeur. Ze hebben samen nog een ijsje gegeten en thee gedronken. Heerlijk, toch?!

Taksi Taxi Kusadasi

8. Aquapark Adaland

Ben je een echte waterrat dan is Adaland een leuk uitje. Dit aquapark ligt op een steenworp afstand van het centrum. Houdt er wel rekening mee dat de meeste glijbanen een lange wachttijd (30-35 min.) hebben en een maximaal gewicht van 90 kg.

Er is wel meer dan genoeg zwemwater en je hebt veel fijne plekken om te liggen.

Naast het aquapark is met regelmaat een dolfijnenshow. Naar mijn mening zouden dolfijnen echter NIET in een zwembad moeten wonen, dus ik ben hier géén voorstander van.

www.adaland.com/aquapark/en

Adaland
Bron: Adaland.com

9. Van de Egeïsche zee genieten

En last but not least zijn er nog de openbare stranden én de privédecks van Kuşadası. Ik genoot vooral van de zee bij ons eigen hotel, het Charisme De Luxe. Maar ik moet bekennen dat ik eigenlijk een grotere fan ben van het zwembad, dan van de zee.

9x doen in Kuşadası zee

0 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You May Also Like