3 Turkse gerechten die je geproefd moét hebben tijdens je vakantie in Turkije.
In dit artikel ga ik iets héél smakelijks met je delen. Het enige probleem? Ik ben niet zo’n goede food photographer. De foto’s doen dus waarschijnlijk geen recht aan de smaakexplosies in je mond wanneer je deze Turkse gerechten proeft. Maar mensen, wat is de Turkse keuken heerlijk! Ben je in Turkije op vakantie? Blijf dan zéker niet alle dagen in je (all-inclusive) hotel of resort hangen, maar trek er eens op uit om in lokale restaurants te eten. In Turkije betaal je bijna de helft minder dan in Nederland wanneer je uit eten gaat. En Turken hebben de kunst van gastronomie volledig onder controle, dus voor een tegenvallende ervaring hoef je niet bang te zijn.
Ps. Wist je dat de Turkse keuken tot de allerbeste keukens ter wereld behoort? De Turkse keuken is een internationale keuken met een lang gekende traditie.
3 Turkse gerechten die je geproefd moét hebben tijdens je vakantie in Turkije
1. İskender kebap
İskender kebap at ik voor het eerst in Istanbul en daarna was ik hooked, dus bestelde ik het nóg een keer in Antalya. Het is een Turks gerecht dat vaak op een ovaalvormig bord (of een ovaalvormige schaal) geserveerd wordt. Het bestaat uit flinterdunne plakjes lamsvlees kebab met daaronder in stukjes gesneden – licht gegrilde – pide, en dat alles overgoten met tomatensaus, yoghurt en gesmolten boter. De gesmolten boter komen ze trouwens pas als laatste opgieten aan tafel. Aan jou de keuze of je die boter erbij wilt. Ik vond de boter erbij erg lekker, dus ik zei steevast “Ja!”.
Soms kunnen de flinterdunne plakjes kebab ook kip zijn, maar meestal wordt er lamsvlees gebruikt.
İskender kebab is één van de meest populaire gerechten in Turkije. Het gerecht draagt de naam van zijn uitvinder: İskender Efendi, die ten tijde van het Ottomaanse rijk in Bursa (vlakbij Istanbul) woonde. Ben je specifiek naar dit gerecht op zoek, let dan op restaurants die adverteren met “İskender kebap”, “Bursa kebabı” of “Uladağ kebabı”.
2. Saç kavurma
“Saç kavurma” betekent in het Turks: “gebakken op een ijzeren plaat”. Het is één van de meest bestelde Turkse gerechten in Turkije. In de basis is het een gerecht van een bepaald soort vlees (lamsvlees, kalfsvlees of kip) dat in zijn eigen sap wordt gebakken. Samen met nog wat andere (verse) ingrediënten wordt het vlees op een heerlijke malse manier klaargemaakt. Meestal wordt er in het midden van het gerecht een bolletje pilav (Turkse rijst) geserveerd.
Saç kavurma is een populair gerecht in Turkije, dat vooral tijdens de feestdagen (Eid) veel gegeten wordt.
3. Pide
Pide is de naam van Turks (plat) brood, maar de Turken beleggen dit brood ook graag met gekruid lamsgehakt, verschillende kazen of bijvoorbeeld spinazie, waarmee ze het tot een soort ovaalvormige “Turkse pizza’s” transformeren. Vervolgens wordt het belegde brood in een houtoven afgebakken. Pide is dus zowel de naam van het brood zelf, als van de Turkse pizza’s die ervan gemaakt worden.
Kıymalı pide betekent in het Turks: gehaktbroodje. Ik at pide bij de restaurantketen “Pide Mania” in The Land of Legends in Belek en ik heb echt zitten watertanden – zó lekker!
By the way: een nóg platter – en zachter – Turks brood is lavash (spreek uit: laa-wasj). Dit haal ik thuis altijd bij de Turkse bakker, om het samen op te eten met menemen of shakshuka (eiergerechten uit de pan). Heerlijk! Kan ik je ook zeker aanraden om een keer te doen.
Als toetje baklava, künefe of dondurma
Twee typisch Turkse desserts: baklava en künefe. Of wat dacht je van dondurma (Turks ijs)? Ook na het hoofdgerecht kun je blijven genieten van Turks eten.
Künefe – ook wel “engelenhaar” genoemd – is een dessert van een knapperig gebakken sliertjesdeeg gevuld met kaas en overgoten met zoete suikersiroop. Het is best een ‘vullend’ dessert, dus zorg dat je wat ruimte overhoudt als je dit er later nog bij wilt bestellen.
Baklava kennnen we inmiddels ook in Nederland maar al te goed. En dondurma? Dat is ‘gewoon’ ijs, maar dan op z’n Turks: extra smaakvol!
Turkse gerechten BONUS: Börek
‘S ochtends, ‘s middags of ‘s avonds… börek is eigenlijk áltijd lekker! Börek is een verzamelnaam voor eten dat wordt gemaakt van dunne en zachte laagjes (filo)deeg, gevuld met spinazie, feta of aardappel. Maar je kunt börek ook zonder vulling eten. De ene keer wordt het geserveerd als een soort ‘lasagna’ en doe je er een beetje poedersuiker overheen, en de andere keer wordt de börek opgerold en heb je een “börek çigara”. Lekker, lekker, lekker! Zeker proberen dus!